Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Warmond

Genootschap neemt afscheid van de Jeneverboom

Warmond • Het Genootschap de Jeneverboom nam dit weekend op ceremoniële wijze afscheid van de Warmondse Jeneverboom. Na 72 jaar aan de oever van de Klein-Hemmeerpolder werd de solitaire oude wilg in mei door storm geveld. Ook maakte het Genootschap bekend dat op 24 september een opvolger wordt geplant en ingewijd. Men zoekt naar een flink uit de kluiten gewassen exemplaar, zodat de nieuwe boom direct weer als baken kan fungeren voor zeilers op de Kagerplassen.

De markante Jeneverboom is een begrip in Warmond. Al meer dan honderd jaar staat op deze plek een boom, die een nuttig oriëntatiepunt vormt in dit landschap van polders en plassen. Zijn naam dankt hij aan de traditie dat zeilers bij het passeren van deze boom een oorlam (een borrel) drinken. Bij deze boom wordt elk jaar in april ook het Warmondse watersportseizoen geopend. Stille getuigen zijn de vele lege jeneverflessen in de boom. 

Bij het afvoeren van de gesneuvelde boom heeft het Genootschap ook een aantal stekken veilig gesteld. Een passende bestemming voor deze nazaten wordt nog gezocht. Meer op genootschapdejeneverboom.nl

Meer berichten