Logo deteylinger.nl
<p>Sopraan Katharine Dain en Sam Armstrong, piano.</p>

Sopraan Katharine Dain en Sam Armstrong, piano.

(Foto: PR Mu6 Rijnland)

Mu6 Rijnland start met bijzonder concert

Mu6 Rijnland manifesteert zich op kleinschalige concertlocaties zoals Cultuurhuis De Paulus Oegstgeest, Theater Het Trefpunt Warmond en Scheltema Leiden. De Paulus in Oegstgeest staat als eerste op het programma.

Zondag 15 augustus om 16.00 uur gaat het nieuwe seizoen van de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus Oegstgeest van start. De opening geschiedt door sopraan Katharine Dain en Sam Armstrong, piano: liederen van Alban Berg, Lili Boulanger en Samuel Barber. 

Zondag 29 augustus om 16.00 uur zijn in De Paulus Oegstgeest bariton Jasper Schweppe en Riko Fukuda. Zij vertolken liederen van Franz Schubert waaronder de liedcyclus Schwanengesang. Zondag 5 september om 15.00 en 17.00 uur in Scheltema Leiden Fay Lovsky solo.

Zondag 12 september om 16.00 uur treedt in De Paulus Oegstgeest tenor Nico van der Meel op met Gezongen verhalen uit de late Middeleeuwen en de zestiende eeuw, geflankeerd door Constance Allanic op harp, hakkebord en viola da gamba.

De Nederlands-Amerikaans sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong, die op 15 augustus optreden, ontmoetten elkaar tijdens hun studiejaren in New York, eind jaren 2000. Sindsdien voegen zij zich wanneer zij er maar kans toe zien aan elkaars zijde. Katharine Dain woont inmiddels al enige jaren in Rotterdam, vanwaar zij een indrukwekkende internationale carrière opbouwde, Armstrong is een alom gezochte solist en kamermuziekpartner als ook docent aan het Muziekacademie van University College Dublin.

Eind vorige jaar verscheen van hen een cd van 100 jaar Franse melodietraditie. Katharine Dain spreekt immers vloeiend Frans. Deze cd is op toonaangevende fora hoog geprezen zoals in het internationaal gezaghebbende magazine Gramophone. In zijn werkdagelijkse avondprogramma Podium op Radio4 noemde Lex Bohlmeijer deze unieke collectie liederen, onder de titel Regards sur l’infini, de cd van het jaar.

Met zorg en smaak voorbereid gedurende de eerste lockdown van maart tot juli 2020 bij Katharine Dain thuis ging aan de opname medio augustus vorig jaar opmerkelijk genoeg maar één ‘live’ uitvoering vooraf. Dit was op 2 augustus 2020 in De Paulus. Ziedaar hoe een kleinschalig podium als dat in Oegstgeest aan dit internationale succes heeft bijgedragen. Hoe dat zo? Zoals een van de musici de loftuitingen van haar collega’s bondig samenvatte: “geweldig publiek, mooie sfeer” in de Zondagmatinees in De Paulus.

Het programma van Dain en Armstrong 15 augustus aanstaande is bijzonder als een jaar geleden: de Zeven vroege liederen van Alban Berg uit de jaren 1905–08, de liedcyclus Clairères du ciel (1914) van de jong gestorven Franse componiste Lili Boulanger (1893–1918) en de Vier liederen opus 13 van de eveneens ten onrechte zelden gehoorde Amerikaan Samuel Barber uit de jaren 1937–40. Liederen van adembenemende schoonheid worden even goed deze in De Paulus luisterrijk uitgedragen.

Contact: Martin Rohde – rohdemartin66@gmail.com

Meer berichten