Als een familielid psychische problemen heeft, heeft dat ook impact op de andere gezinsleden.
Als een familielid psychische problemen heeft, heeft dat ook impact op de andere gezinsleden. Foto: pr

Omgaan met psychische problemen in de familie

Zorg & Welzijn Regio

Regio • In het najaar starten bij GGZ Rivierduinen verschillende cursussen voor familie van mensen met psychische problemen. De groepen richten zich op uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld omgaan met psychose en omgaan met borderline.

Leven met een naaste met psychiatrische problemen kan ingrijpend zijn. Iedereen die dit meemaakt kan meepraten over conflicten, overbelasting, machteloosheid en eenzaamheid. Voor familie en naasten kan dat veel spanning opleveren. 

Leren omgaan met…

Wanneer iemand in je omgeving psychische klachten heeft merk je daar als betrokkene veel van. Je partner komt bijvoorbeeld tot weinig activiteiten en heeft al langere tijd een sombere stemming. Of je moeder kampt met angsten waardoor ze de deur nog nauwelijks uitkomt. Wat doet het met jezelf en hoe ga je er mee om?

Tijdens de cursussen vergroot je je kennis, inzicht en vaardigheden rondom het omgaan met psychische problemen. Er is aandacht voor het psychisch functioneren, communicatieve vaardigheden, grenzen stellen en het onderkennen van het belang van eigen behoeften en sociale steun. Daarnaast kom je in contact met anderen in een vergelijkbare situatie. Het doel van de cursussen is om belasting van familie en naasten te verminderen en te leren omgaan met de psychische problematiek.

Afhankelijk van het onderwerp, bestaan de groepen uit 8 tot 10 bijeenkomsten van twee uur. De cursussen worden gegeven voor inwoners van de regio’s Leiden, Gouda en gemeentes Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk. Voor de cursussen wordt alleen een kleine bijdrage voor materiaalkosten gevraagd. 

Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.rivierduinen.nl/agenda, of neem contact op via preventie@rivierduinen.nl. 

Uit de krant