Logo deteylinger.nl
Foto: pr./Rob van Dullemen
Regio

Prikbus zet 214 prikken in Sassenheim

Regio • Afgelopen week was er een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Het percentage mensen in Hollands Midden dat positief testte op corona steeg van 12,1% naar 14,3%. De stijging heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5 meter maatregel. De andere reden is dat het griepseizoen is begonnen. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten. Omdat meer mensen zich laten testen, worden er ook meer besmettingen gevonden. De GGD Hollands Midden verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal blijven stijgen. In Teylingen waren maar 24 besmettingen.

De GGD vond de meeste besmettingen bij mensen die niet-gevaccineerd zijn: 

Vaccinatiestatus

Positief getest

Volledig gevaccineerd

8,6%

Deels gevaccineerd

10,3%

Niet gevaccineerd

26,4%

Tabel 1 percentage coronabesmettingen

Van de niet-gevaccineerden gaat het voor één derde van de gevallen om 0-10-jarigen. Kinderen tot 12 jaar krijgen geen vaccin omdat zij te jong zijn. Als de GGD de kinderen tot 12 jaar niet meetelt, test 30% van de niet-gevaccineerden positief op corona.

In totaal lieten 699 mensen zich afgelopen week testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 88,4% ook positief na een test bij de GGD.

Voor het laatst
Na 24 oktober stopt de GGD met zes prikbussen. Ze deden de afgelopen periode de gemeenten Sassenheim (214 prikken), Moordecht (139 prikken), Leiden-Noord (517 prikken), Nieuwerkerk aan den IJssel (65 prikken), Rijnsburg (262 prikken) en Noordwijk (603 prikken) aan. De prikbussen staan nog op deze locaties tot en met 31 oktober.

Derde prik voor mensen met afweerstoornis

Sinds vorige week kunnen mensen met een heel zwak immuunsysteem een derde prik tegen corona halen. De groep om wie het gaat krijgt een persoonlijke uitnodiging van zijn/haar arts van het ziekenhuis. De derde prik wordt alleen gezet op vertoon van die uitnodigingsbrief en een ID-bewijs. Mensen met een uitnodiging kunnen ook zonder afspraak naar een vaste locatie, prikbus of een pop-up locatie. Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl voor de precieze locaties.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 83 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 82 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Meer berichten