Eind september bezochten raadsleden uit Teylingen, Lisse, Hillegom, Katwijk en Noordwijk het terrein van de VAB. | Foto: pr.
Eind september bezochten raadsleden uit Teylingen, Lisse, Hillegom, Katwijk en Noordwijk het terrein van de VAB. | Foto: pr. Foto: pr

Oproep voor andere plek vuilnisoverslag

Politiek Voorhout

Teylingen • De fractie Piket dient in de gemeenteraad van donderdag een motie in om een onderzoek te laten doen naar een plek voor de vuilnisoverslag VAB die nu gevestigd is in Voorhout tegen het spoor bij Piet Gijzenbrug. 

Door Nico Kuyt

De VAB ligt direct aan het spoor omdat in het verleden het vervoer ook per spoor ging naar de vuilverwerkings bedrijven onder andere in Amsterdam. Dit is al jaren niet meer het geval. Het afval wordt nu dagelijks opgehaald door grote vrachtwagens die dit over de weg vervoeren naar de afvalverwerkers. Ze doen dit voor de vier stromen, namelijk restafval, GFT, PMD en bedrijfsafval. “Per werkdag komen er ongeveer 100 vuilniswagens het afval aanbieden en naar schatting weer opgehaald door 20 vrachtwagens. In totaal 240 vrachtwagenbewegingen per dag. Dus 30 per uur, en dat is elke 2 minuten. Dat deze 240 vrachtwagen bewegingen over de al zeer drukke N443 rijden waarlangs tevens een druk fietspad is waardoor er regelmatig verkeersonveilige situaties ontstaan. Naast deze onwenselijke onveilige verkeerssituaties ervaren omwonenden, waaronder de naastgelegen woonboten, regelmatig stankoverlast, afhankelijk van windrichting en temperatuur. Overwegende dat er momenteel een projectteam bezig is met een onderzoek om de VAB volledig te moderniseren voor zeg maar de komende 40 jaar. De gemeentes hebben hiervoor een akkoord gegeven. Is dit een kans om naast modernisering tevens het probleem van de bereikbaarheid, verkeersdrukte en verkeersveiligheid op te lossen”, zo geeft Dion Piket aan. 

De grond wordt gehuurd van de NS, zodat dit volgens Piket geen belemmering is om weg te gaan. Een mogelijke andere locatie geeft wellicht kansen om ook andere afvalstromen onder te brengen bij het VAB. “Daarom is niet alleen een onderzoek nodig naar de modernisering van de VAB maar ook, gelet op de verkeersdrukte en verkeersveiligheid, een onderzoek naar de mogelijke locaties van de VAB. Deze locaties kunnen elders gelegen zijn in de Duin- en Bollenstreek die mogelijk dichter bij de snelweg liggen, die verkeersveilig zijn qua aan en afvoer van afval en goed bereikbaar zijn voor de aangesloten gemeentes”, aldus Piket. Hij dient een motie in om hiervoor raadssteun te verkrijgen.

Uit de krant