Afbeelding
Foto: MV

Protest raad tegen bezuiniging provincie rond bereikbaarheid

Politiek Sassenheim Voorhout

Teylingen • De gemeenteraad heeft met algemene stemming de afkeur uitgesproken over het voorgenomen besluit van de Provincie Zuid-Holland om het bedrag voor de bereikbaarheidsaanpak in de Noordelijke Duin- en Bollenstreek te verlagen met 20 miljoen euro.

Door Nico Kuyt

In de raad werd op voorstel van alle fracties een motie ingediend. De raad sprak uit dat het onverantwoordelijk is om het bedrag te verlagen. De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en de aanliggende gemeente Haarlemmermeer laten de afgelopen decennia een groei in inwoners en bedrijvigheid zien, een groei die de komende jaren niet tot stilstand zal komen. De gemeenten willen een bijdrage blijven leveren aan het oplossen van de grote woningnood. Uitbreiding van het aantal woningen in de streek is niet mogelijk zonder gedegen infrastructuur, onder eerst bewegen en dan pas bouwen. Tijdens het bollenseizoen kunnen de lokale wegen de toestroom al niet aan. De leefbaarheid (verkeersveiligheid, luchtkwaliteit) in de kernen staan al jaren onder druk. Nadat er een einde kwam aan de uitwerking van de Duinpolderweg zijn de problemen voor leefbaarheid en bereikbaarheid tussen de dorpen niet opgelost. 

Dat de Provincie nu voornemens is een groot deel van het gereserveerde geld te bezuinigen en het resterende bedrag alleen wil uitgeven aan korte termijn maatregelen draagt niet bij aan het oplossen van de structurele probleem in de regio. De raad roept Provinciale Staten op om verantwoordelijkheid te nemen voor een robuuste lange termijn oplossing.

Uit de krant