Monique Knops van Teylingen Fairtrade overhandigt Wendy van Kampen van de Sassenheimse kledingwinkel Blue-In het winkeldisplay, als aftrap voor de kleding recycle actie. | Foto: pr.
Monique Knops van Teylingen Fairtrade overhandigt Wendy van Kampen van de Sassenheimse kledingwinkel Blue-In het winkeldisplay, als aftrap voor de kleding recycle actie. | Foto: pr. Foto: pr.

Lever oude kleding in voor een tweede leven

Duurzaam & Groen Teylingen

Teylingen • De kledingwinkels Blue In, Bonita, Melman Herenmode, Ter Stal, Van Uffelen en Zeeman in Sassenheim; en Dames van Dijk in Voorhout hebben samen met de werkgroep Teylingen Fairtrade een actie gestart om kleding recycling te bevorderen. Inwoners kunnen hun kleding afgeven in deze winkels.

Nederlanders zijn best goed in recyclen. Papier, karton en glas bijvoorbeeld wordt voor bijna 90% gerecycled. Maar helaas, veel afgedankte kleding komt in de vuilnisbak terecht. Afgedankt, dat wil zeggen: versleten, kapotte of vuile kleding, maar ook: nog bruikbare, draagbare kleding.

Niet weggooien

Afgedankte kleding vindt deels zijn weg naar hergebruik via tweedehands-, kringloop-, of weggeefwinkels. Afgedankte kleding die in de vuilnisbak wordt gedeponeerd komt bij het restafval en wordt dus verbrand. Van die weggegooide kleding kan echter zeker 65 procent nog goed worden gerecycled. Het wordt dan gebruikt als grondstof voor het maken van onder meer vloerbedekking, dekens, vilt voor geluidsisolatie en vulmateriaal voor bijvoorbeeld autostoelen. Zeer beperkt nog, maar in toenemende mate, wordt er garen van gemaakt als grondstof voor kleding.

Inleveren

De werkgroep Teylingen Fairtrade heeft de eerder genoemde kledingwinkels bereid gevonden samen actie te voeren om kleding recycling te bevorderen. Besproken is dat zij de komende maanden inzamelpunt zullen zijn voor afgedankte, schone kleding: kapot of versleten is geen probleem. De werkgroep brengt het naar de Kledingbank Teylingen in Sassenheim. Wat de kledingbank niet meer kan gebruiken gaat naar de Milieustraat en wordt gerecycled door het bedrijf Sympany. De werkgroep zorgt voor displays in de winkels, achtergrond informatie en PR.


Met deze actie willen de kledingwinkels en de Fairtrade werkgroep het bewustzijn over het recyclen van kleding stimuleren, want recycling van textiel levert relatief veel besparing op. Qua energie, want de bewerking van grondstof tot eindproduct kleding kost veel energie. En ook qua water, want bijvoorbeeld de teelt van katoen en het verfproces van stoffen kosten veel water. Van alle afvalstromen levert recycling van textiel de grootste CO2-besparing op.

Uit de krant