Het Bestuurscentrum in Boorhout is een van de gemeentelijke gebouwen die wordt verduurzaamd. | Foto: archief
Het Bestuurscentrum in Boorhout is een van de gemeentelijke gebouwen die wordt verduurzaamd. | Foto: archief Foto: MV

Gemeentelijke gebouwen worden langzaam duurzaam

Politiek Teylingen

Teylingen • Het was de bedoeling dat vijf gemeentelijke gebouwen al in 2030 energie neutraal en gasloos zouden zijn, een voorbeeld voor de gemeente om te volgen, maar die klus blijkt toch iets te hoog gegrepen. De ambtelijke dienst heeft daarom een alternatief uitgewerkt. Het doel 2030 wordt wel grotendeels gehaald, maar met een kleine uitloop, zo bleek maandag 6 december tijdens een informatieve sessie met de gemeenteraad.

Door Nico Kuyt

Er is een eerste selectie gemaakt van gemeentelijke gebouwen die aangepakt worden. Het gaat daarbij om het Bestuurscentrum en de Gemeentewerf in Voorhout, het Gemeentekantoor en het Onderdak in Sassenheim en het Trefpunt in Warmond. De gebouwen worden verduurzaamd door de energievraag verkleinen, een verbruik van duurzame energie, het vervangen van glas, isoleren dak, warmtepompen, panelen, LED verlichting en zo meer.

Geld

Maar het geheel gaat heel wat kosten, zo rekende de ambtelijke dienst uit. Voor in 2030 gasloos te zijn, ligt er een schatting van 6 miljoen euro. Daar staat jaarlijks wel een besparing tegenover, maar met zo’n grote som is er toch wel even gekeken naar een alternatief scenario. Bij een minder snel aanpassingen doorvoeren is de jaarlijkse besparing bijna gelijk. Het hele doel wordt weliswaar nog niet in 2030 gehaald, maar wel bijna. Het bespaart kosten en voorkomt een grote kapitaalvernietiging. Zo kunnen de zonnepanelen wel vervangen worden door betere en krachtigere exemplaren wanneer ze ook echt op zijn. Het is de bedoeling van B&W nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart de gemeenteraad een voorstel voor een besluit voor te leggen. Welk scenario de raad wenst, misschien toch het volle pond, zal dan blijken.

Uit de krant