Thomas Tiggelman snelt voorbij tegenstander Bas Broenink.
Thomas Tiggelman snelt voorbij tegenstander Bas Broenink. Foto: pr./René van Dam

TOP zet Oost-Arnhem in tweede helft opzij

Sport Sassenheim

Sassenheim • TOP/LITTA speelde een belangrijke wedstrijd tegen het nog puntloze Oost-Arnhem. In een slechte eerste helft met verrassend Oost-Arnhem als bovenliggende ploeg was de schade met rust beperkt tot 11-11. Na rust maakte TOP het verschil. Met meer overzicht, een betere afronding en veel meer strijdlust was de wedstrijd na 12 minuten gespeeld. TOP won uiteindelijk verdiend met 26-18.

Bij TOP/LITTA startte Tessa Winter voor het eerst in de basis. Coach Timon Zuurmond: “Het is een belangrijke wedstrijd, er staat druk op en daarom hebben we gekozen een dame met ervaring”. Ook Milou Schuiling en Thomas Tiggelman begonnen weer in de basis. TOP startte heel zwak met drie gemiste opgelegde kansen. Oost-Arnhem profiteerde hier optimaal van en kwam op een 0-3 voorsprong. Pas na 8 minuten schoot Jimmy Swikker de eerste goal voor TOP binnen. TOP had veel moeite met het spel van Oost-Arnhem en de lengte van de heren en kon zich maar niet onder de druk uitspelen. Oost-Arnhem had een prima strijdplan en voerde dat goed uit. TOP oogde wat gelaten en vooral in de eerste aanval was het spel zonder lijn en chaotisch. TOP liep steeds achter de feiten aan, maar liet Oost-Arnhem niet verder uitlopen. Bij 8-8 en pas halverwege de eerste helft kon TOP voor het eerst langszij komen. De 9-8 van Barbara Brouwer was vervolgens de eerste voorsprong in de wedstrijd, maar deze werd in de volgende Oost-Arnhem aanval weer teniet gedaan. Toch bleef TOP dichtbij en was het vooral het tweede aanvalsvak dat TOP in de race hield. Tiggelman bepaalde met een benutte strafworp de ruststand op 11-11.

Goede tweede helft

Na rust stond er een ander TOP in het veld. Frank Mostard onderschepte gelijk de eerste bal en groeide steeds meer in de wedstrijd. Was het begin nog wat onrustig, al snel werd duidelijk dat TOP met geheel andere intenties in de wedstrijd stond. Alleen de winst telde en dat straalde de ploeg nu wel uit. Maayke Brouwer benutte een strafworp en de daarop volgende 12-12 was de laatste gelijke stand die op het scorebord verscheen. Met twee goals (Barbara Brouwer en Tiggelman in de vliegende rebound) kwam TOP voor het eerst op een twee punten voorsprong. Vanaf dat moment ging het echt lopen bij TOP. Met goals van Swikker, Maayke Brouwer en Pikaar liep TOP uit naar 18-13. De aanvallen werden veel rustiger opgezet en de spelers die goed in de wedstrijd zaten werden uitgespeeld. Daarnaast gaf de ploeg veel druk waardoor het Oost-Arnhem, dat het ook fysiek moeilijker kreeg, tot fouten dwong. Pikaar was met zijn vele rebounds belangrijk voor zijn vak en hij stelde vooral vakgenoot Swikker in staat te herhalen. Ook wist hij zelf vijf keer te scoren. Mostard was een plaag voor Oost-Arnhem met zijn vele rebounds, onderscheppingen en daarnaast ook goals. De 19-14 en 20-14 (mandloos) waren van zijn hand. Tiggelman had zijn schot helemaal gevonden en benutte de ruimte die vakgenoot Mostard creëerde optimaal. Ondanks dat er nog wel te veel plaatsfouten werden gemaakt speelde TOP een gewonnen wedstrijd.

Rabobank Player of the Match Frank Mostard was bescheiden: “Alle complimenten voor mijn vakgenoten, vooral Thomas (Tiggelman) deed het fantastisch. Een leerpunt uit deze wedstrijd is dat we sneller moeten schakelen op het spel van de tegenstander. We hadden verwacht dat Oost-Arnhem anders zou spelen, hadden daar geen antwoord op en daardoor hebben we acht kostbare minuten verloren. In de tweede helft hadden we goede afspraken gemaakt en startten we scherp. Daar halen we als team vertrouwen uit.”

Doelpunten: Thomas Tiggelman (6), Nick Pikaar (5), Jimmy Swikker (5), Frank Mostard (5), Barbara Brouwer (2), Maayke Brouwer (2) en Tessa Winter