De vijver wordt aan twee kanten uitgegraven. | Foto: pr.
De vijver wordt aan twee kanten uitgegraven. | Foto: pr. Foto: pr.

Vijver Overbosch wordt Blauwe Long

Duurzaam & Groen Voorhout

Voorhout • Tien jaar geleden werd de Stichting Vrienden van het Overbosch opgericht, met als doel om het historische bos op de hoek van de Leidsevaart en de Rijnsburgerweg te behouden, beheren en verbeteren. Volgende maand krijgt het bos eindelijk haar zo vurig gewenste Blauwe Long: de vijver wordt dan aan twee kanten uitgegraven. Op vrijdag 24 december is het startsein voor deze mooie ontwikkeling.

Door deze uitgravingen ontstaat er een natuurlijke doorstroming; hiermee wordt voorkomen, dat kroos op het water blijft liggen en het zonlicht wegnemen voor het leven onder water. Ook vallende bladeren worden veelal meegenomen door de stroming, waardoor er geen rottend bladafval op de bodem komt te liggen. Met methaanuitstoot tot gevolg. 

De Stichting Vrienden van het Overbosch nam vele jaren geleden het initiatief voor het realiseren van deze Blauwe Long. Voormalig Voorzitter en huidig Ambassadeur van de stichting, Joep Derksen, heeft dit project al die tijd onder zijn hoede gehad. Hij laat weten: “Het is enorm fijn, dat het Overbosch een schone vijver krijgt. Een plek waar vissen en andere waterdieren weer kunnen leven en floreren. Hiermee is het Overbosch niet alleen de groene parel, maar ook de blauwe parel van Voorhout geworden!”.

‘Het Overbosch is niet alleen de groene, maar ook de blauwe parel geworden’

De stichting investeert zelf in dit project en heeft twee sponsoren gevonden, die een belangrijke financiële bijdrage leveren aan de totstandkoming ervan. Dat zijn de Erfgoedlijn Trekvaarten/de Provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland: het Regionaal Groenprogramma. De vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Overbosch zijn inmiddels al begonnen met de voorbereidingen, zoals het verplaatsen van rododendrons en enkele kleinere bomen. Een aantal grotere bomen worden herplant en na de werkzaamheden komen er nieuwe bomen bij.

Samen met de gemeente Teylingen, als eigenaar van het Overbosch, heeft de stichting de realisatie van deze Blauwe Long gecombineerd met de tienjaarlijkse baggerwerkzaamheden, die de gemeente Teylingen toch al moet uitvoeren. Om dit in alle veiligheid te laten plaatsvinden, wordt het Overbosch voor alle bezoekers afgesloten tussen 10 januari en 10 februari. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch rekent op begrip en medewerking van alle mensen. 

Biodiversiteit

Wethouder Heleen Hooij: “Een groene leefomgeving is belangrijk voor onze inwoners. Meer stroming van water levert een prima bijdrage aan meer biodiversiteit, in en om de vijver! Inwoners van Voorhout en de bezoekers van het Overbosch zijn enthousiast over de verbeteringen in Overbosch en zullen meer genieten van hun wandelingen in het groen. Kortom: groen moet je doen!”.

Voorzitter Marianne van der Voort van de Stichting Vrienden van het Overbosch is enorm blij met deze ontwikkeling. Ze geeft aan: “Met deze Blauwe Long zet het Overbosch een nieuwe stap in haar prachtige, natuurlijke voortbestaan. We danken alle sponsoren en de gemeente Teylingen voor de fijne wijze van samenwerken, die we de afgelopen jaren hebben gehad.” Geïnteresseerden kunnen de voortgang van de werkzaamheden bijhouden; het wordt door de stichting op film en foto vastgelegd.

Uit de krant