Afbeelding
Foto: MV

Bomen blijven gespaard bij aanleg Sportpark Elsgeest

Politiek Voorhout

Voorhout • De start van de werkzaamheden voor de uitbreiding van sport- en recreatiepark Elsgeest is half juli feestelijk ingeluid. Sindsdien is veel werk verzet, maar er moet nog wel wat gebeuren, zo meldt een periodiek memo aan de gemeenteraad over de voortgang. Positief is dat er geen oude explosieven zijn gevonden.

Door Nico Kuyt

De eerste fase betrof het herinrichten van de watergangen, de kap van bomen, het weghalen van bosschages en het opbrengen van grond op de nieuw aan te leggen velden. Dit laatste is nodig om hoogwaardige sportvelden te kunnen realiseren. De uitvoering is zorgvuldig aangepakt met aandacht voor gebruikers, flora en fauna, zo leest de mededeling. “Dat de natuur zich niet door ons laat leiden werd de afgelopen zomer duidelijk. Waar officieel het broedseizoen op 15 juli afloopt, werden er nog diverse nesten in het gebied gevonden en moesten de werkzaamheden worden uitgesteld. Hierdoor is enige vertraging opgelopen.” 

Het ontwerp voor de velden en de recreatieve indeling is her en der bijgesteld. Hierdoor konden circa 50 bomen gespaard blijven. Er is een onderzoek uitgevoerd naar niet-gesprongen explosieven, maar die bleken niet aanwezig te zijn. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de nadere uitwerking van de velden en opstallen. Aandachtspunt is dat het huidige hockeyveld wordt getransformeerd tot voetbalveld. Handbalvereniging Foreholte is met werkgroepen vanuit de eigen gelederen aan de slag om het ontwerp van het eigen clubhuis uit te werken.

Planning

De verschillende deelplannen hangen ontzettend met elkaar samen en zijn van elkaar afhankelijk. Dat maakt het tot een ingewikkelde planning. Tot maart 2022 loopt fase 1, de voorbereiding. De nieuw aan te leggen velden worden voorbelast. Dit betekent dat er een laag zand wordt aangebracht die de onderlagen doet inklinken. Dit voorkomt zettingen en ongelijkheden in de bovenlaag. Van maart tot en met mei volgend jaar volgt fase 2, het natuurgrasveld van voetbalvereniging Foreholte. Zodra het gras gaat groeien wordt het ingezaaid. Het kost evenwel enkele maanden om het gras op wedstrijdsterkte te krijgen. Het kan na de zomervakantie 2022 in gebruik worden genomen. 

Fase 3, de hockey- en handbalvelden, loopt van juni tot en met augustus. Zodra het voetbalseizoen van VV Foreholte is afgelopen en de berging gesloopt kunnen het huidige derde veld en het handbalveld worden omgezet naar twee hockeyvelden en een nieuwe berging. Parallel hieraan kunnen de handbalvelden worden gerealiseerd. Bij het begin van het nieuwe seizoen zijn die velden klaar. 

Kunstgras

Dan volgt van juli tot en met oktober fase 4, het aanleggen van het kunstgras voetbalveld. Het huidige tweede hockeyveld wordt tenslotte omgezet naar een voetbalveld. Deze werkzaamheden kunnen starten zodra het hockeyseizoen is afgerond. Aangezien een hockeyveld kleiner is dan een voetbalveld, moeten eerst de stroken die worden toegevoegd, worden voorbereid. Het streven is dat het kunstgrasveld na de herfstvakantie 2022 wordt opgeleverd. Vanaf het najaar 2022 tot en met het voorjaar 2023 volgt de infrastructuur. Met de herinrichting van de Sportlaan en de Baden Powelllaan wordt de doorstroming van de Sportlaan verbeterd en extra parkeerplaatsen gerealiseerd. De herinrichting wordt als laatste fase beetgepakt en is afhankelijk van de realisatie van het verenigingsgebouw voor de handballers van HV Foreholte.

Uit de krant