Wethouder Hooij en ambassadeur Joep Derksen onthullen het bord. | Foto: pr.
Wethouder Hooij en ambassadeur Joep Derksen onthullen het bord. | Foto: pr. Foto: pr.

Drie bruggen, twee uitgravingen, één vernieuwd Overbosch met schoon water

Algemeen Voorhout

Voorhout • De Stichting Vrienden van het Overbosch werd op 29 december 2011 opgericht; om het historische bos te behouden, onderhouden en verbeteren. Afgelopen vrijdag gaven wethouder Heleen Hooij en Ambassadeur Joep Derksen van de stichting het startsein voor het grootste project, dat het aangezicht van het Overbosch flink zal veranderen en verbeteren. 

De vijver in het bos wordt namelijk aan twee kanten uitgegraven. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke waterdoorstroming vanuit de Leidsevaart. Door deze constante stroming van het water verdwijnt het kroos en zullen vallende bladeren van de bomen ook niet zo snel naar de bodem van de vijver zakken. Rottende bladeren zorgen voor methaanuitstoot en met de verbetering van de waterkwaliteit wordt dus ook bijgedragen aan minder methaanuitstoot.

Omdat de beide uitgravingen door het wandelpad gaan, wordt het Overbosch ook verrijkt met twee fraaie historiserende bruggen. De huidige (en tot nu toe enige) brug wordt vervangen door een fraaie nieuwe brug. Deze brug krijgt de naam ‘Joep Derksen Brug’, zo maakte het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch bekend, toen Derksen afscheid nam als voorzitter van de stichting.

Blauwe long

Op verzoek van de stichting maakte Derksen echter het project ‘Maak van de Overboschvijver een blauwe long’ af. Dit project begon hij jaren geleden en in die tijd zorgde de stichting ervoor, dat er voldoende geld gevonden werd om dit project te realiseren. Niet alleen draagt de stichting zelf 6.000 euro bij, ook zijn er donaties van de Erfgoedlijn Trekvaarten/de Provincie Zuid-Holland en van het Regionaal Groenprogramma van Holland Rijnland.

De stichting ging de samenwerking aan met de gemeente Teylingen om dit project te realiseren. De gemeente is namelijk eigenaar van het Overbosch en daarom verplicht om iedere tien jaar de vijver en omliggende sloten te baggeren. Door het project ‘Blauwe Long’ te combineren met deze baggerwerkzaamheden kan dermate veel geld bespaard worden, dat het financiële plaatje rond is gekomen, licht Derksen toe. “Hartelijk dank aan de gemeentelijke medewerkers, die hierin hebben meegedacht en meegewerkt. Ook veel dank aan voorzitter Marianne van der Voort, penningmeester Bram van der Dussen, de overige leden van het bestuur en de vele vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Overbosch in hun constante vertrouwen, dat dit project gerealiseerd zou worden. Ons geduld is beloond: de werkzaamheden worden tussen 10 januari en 10 februari uitgevoerd.” Deze weken blijft het Overbosch dicht voor bezoekers, in verband met de veiligheid; er zijn dan zware machines aan het werk en dat is geen goede combinatie met wandelaars, honden of kinderen.

Verbetering

Wethouder Heleen Hooij feliciteert de Stichting Vrienden van het Overbosch met dit prachtige resultaat en laat weten: “In goed overleg tussen de Stichting Vrienden van het Overbosch en de gemeente Teylingen wordt binnenkort een mooie aanpassing gerealiseerd: een blauwe long voor het Overbosch. Daardoor krijgt het park stromend water via de vijver, wat een sterke verbetering is voor de ecologische kwaliteit.”

Van der Voort: “Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch is dankbaar en trots dat onze ambassadeur Joep Derksen en wethouder Heleen Hooij toch nog voor het einde van dit jaar de start konden geven aan de uitvoering van het project ‘De Blauwe Long’. Het bestuur bedankt iedereen die heeft meegewerkt om dit mogelijk te maken en ziet uit naar het resultaat.”

Wethouder Hooij en Ambassadeur Derksen onhulden vrijdag het informatiebord in het Overbosch, dat uitleg geeft over de aanstaande werkzaamheden. Dit gebeurde met zowel een Voorhoutse als Teylingse vlag. Het vernieuwde Overbosch; het groene boshart met de blauwe long is namelijk niet alleen een Voorhoutse, maar ook een Teylingse natuurparel geworden.

Uit de krant