Logo deteylinger.nl
Vrijwilligers van schoonmaakploeg Teylingen Schoon krijgen na afloop van de actie koffie aangeboden van Nozems in Sassenheim.
Vrijwilligers van schoonmaakploeg Teylingen Schoon krijgen na afloop van de actie koffie aangeboden van Nozems in Sassenheim. (Foto: pr.)
Teylingen

Hoe ‘clean’ is Teylingen? vragen de opruimers zich af

Teylingen • ‘We zullen het alvast verklappen: het is niet schoon in Teylingen. Ondanks dat onze gemeente haar best doet en we veel keurige inwoners hebben, schrikken de zwerfafvalvrijwilligers keer op keer van alle troep die overal ligt en er de volgende week opnieuw ligt nadat er was opgeruimd; het is dweilen met de kraan open,’ zegt Sylvia Hoogduin van Teylingen Schoon.

“Toch blijven de vrijwilligers zich vol energie inzetten omdat niets doen de situatie alleen maar verergert. Daarnaast wordt er constructief meegedacht aan oplossingen om zwerfafval te voorkomen. Samenwerking met de gemeente is er al, maar er kan meer gedaan worden aan bewustwording en aanpak van situaties en plekken waar de meeste vervuiling plaatsvindt.”

Er zijn in Teylingen in elke dorpskern gelukkig steeds meer vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Zo is er ook elke eerste zaterdag van de maand (in januari de tweede zaterdag) een gezamenlijke opruimactie. In Sassenheim start deze vanaf de ingang Hoofdstraat/Rusthofpark van 9.30 tot 11.30 uur en in Voorhout vanaf het Raadhuisplein van 10.00 tot 12.00 uur. In Warmond zou dit ook nog opgestart kunnen worden. Het is geweldig om dit met elkaar te doen want iedereen is super gemotiveerd: zo kun je veel meer doen en het is nog gezellig bovendien. 

Koffie

Nadat de volle vuilniszakken zijn weggebracht of opgehaald door de gemeente wordt er na afloop een kopje koffie gedronken. In Sassenheim is dit (buiten) bij Nozems, dankzij hun sponsoring en die van enkele vrijwilligers, soms zelfs met wat lekkers erbij, bijvoorbeeld een lekkere oliebol van de oliebollenkraam. In Voorhout wordt maandelijks een gratis kopje koffie aangeboden door lunchroom Ons Genoegen. Met beperkende maatregelen wordt er naar een andere oplossing gezocht (buiten). Begin december was er een warme ontmoetingsplek geregeld in het Bestuurscentrum door wethouder Heleen van Hooij en ook lekkers bij de koffie.

Meehelpen

Laten we met elkaar wat doen tegen de vervuiling: de beste manier is natuurlijk zorgen dat er niets op straat belandt: ook niet dat kassabonnetje, dat snoeppapiertje of die peuk. Een andere manier is opruimen. Het hoeft niet veel tijd te kosten, iedereen heeft wel eens een uurtje over. Je kunt het in je eigen straat en buurt doen of op plekken waar je regelmatig komt. Of juist eens een andere, grotere route lopen want in de buitengebieden ligt helaas ook veel troep. Help je ook mee? Voor vragen of aanmelden: e-mail Teylingenschoon@gmail.com of lees berichten op de Facebookpagina ‘Teylingen Schoon’.

Meer berichten