Afbeelding
Foto: Pixabay

GGD: Maximale testcapaciteit bereikt

Algemeen Regio

Regio • Op dit moment is de maximale testcapaciteit in Hollands Midden bereikt. Wie nu belt of inlogt op coronatest.nl, kan over ongeveer 48 uur in de regio terecht. Mogelijk is er in andere regio’s eerder plek, meldt de GGD.

Dat ze niet verder kunnen opschalen heeft te maken met het feit dat de maximale laboratoriumcapaciteit in Nederland van 150.000 testen per dag is bereikt. Er is dus geen ruimte meer om nog meer PCR-tests te laten analyseren. Dit betekent dat de wachttijden voor een test oplopen. 

Stichting Open Nederland (SON) gaat de GGD’en vanaf volgende week ondersteunen door ook testen af te nemen. Hierdoor kan de vraag naar testen beter worden opgevangen en hoopt de GGD dat de wachttijd voor een test afneemt. De commerciële testaanbieders van SON gebruiken alleen antigeen (snel)testen. Op de GGD-testlocaties wordt gewerkt met PCR-testen. Voor een antigeen (snel)test krijg je geen internationale QR-code. 

Het maken van een testafspraak blijft op dezelfde manier gaan. Via coronatest.nl of het landelijk coronatest afsprakennummer van de GGD’en (0800-1202). Als bij het maken van de afspraak blijkt dat de GGD Hollands Midden geen plek meer heeft, dan verschijnt automatisch de mogelijkheid om voor een antigeen (snel)test bij een andere testaanbieder van SON te kiezen. Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken bij de GGD’en. Het kan door drukte wel voorkomen dat je dan iets verder moet reizen of iets langer moet wachten.

Sluiting vaccinatielocatie Noordwijkerhout

Waar het bij testen erg druk is, is het bij vaccineren juist rustig. Veel mensen hebben inmiddels een boosterprik gehaald. Daarom gaan er weer een aantal vaccinatielocaties sluiten.  Op 30 januari wordt ook de laatste prik gezet in Noordwijkerhout. 

Kindervaccinatie van start
Vanaf deze week worden de eerste kinderen tussen de 5 en 11 jaar gevaccineerd tegen het coronavirus. Deze week wordt er op woensdagmiddag, donderdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag gevaccineerd in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiderdorp tussen 12.30 en 15.30 uur. 

Booster op vrije inloop in de hele regio
Vanaf donderdag start ook de vaccinatielocatie in Leiden met de booster op vrije inloop. Daarmee is het halen van een booster zonder afspraak mogelijk op alle vaccinatielocaties in Hollands Midden. Op de website https://www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona vind je alle adressen en tijden. 

Uit de krant