Afbeelding

Theater ’t Onderdak is weer open en mikt op grotere artiesten

Cultuur Sassenheim

Sassenheim •  Dankzij extra coronasteun van het kabinet is Theater ’t Onderdak in Sassenheim weer open. Vrijdag 4 februari trad cabaretier Rayen Panday op voor een uitverkocht huis. Klein detail: er mochten niet meer dan 56 bezoekers de zaal in. Voorzitter Jan Westerbeek ziet het met lede ogen aan. Maar zijn blik is vooral gericht op de toekomst. ‘We gaan dit seizoen door tot half juni en we hopen dat we volgend seizoen weer normaal bezoekers kunnen ontvangen.’

Westerbeek is sinds november 2021 voorzitter van ’t Onderdak. Hij volgde Albert Olthof op, die in juli plotseling overleed. Het theater worstelde toen al anderhalf jaar met de gevolgen van de coronacrisis en het kabinetsbeleid. Dan weer dicht, dan weer even open, vervolgens moest de bar dicht. En nu mag ’t Onderdak open, maar alleen tot tien uur ’s avonds. En er mag niet meer dan een derde van de capaciteit benut worden. Dus 56 stoelen in plaats van 180.

“Met zo’n lage bezetting komt er niet genoeg geld binnen om de artiesten te betalen”, zegt Westerbeek. “Gelukkig zag staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media dat ook en maakte ze extra middelen vrij. Daardoor kunnen we op het laatste moment toch een aantal voorstellingen door laten gaan. Gelukkig konden we op korte termijn voldoende vrijwilligers optrommelen om alles rond te krijgen. De meesten stonden te popelen om weer aan het werk te gaan.”

Hectisch

De afgelopen periode was hectisch voor Theater ’t Onderdak. “We leefden van persconferentie naar persconferentie”, schetst de voorzitter. ‘Steeds weer benieuwd wat er nu weer zou komen. Direct na de persconferenties houden we een bestuursvergadering om onze mogelijkheden en reactie te bepalen. De volgende dag gaat er een mail uit naar de vrijwilligers om hen op de hoogte houden.

Dankzij de steun van de gemeente Teylingen heeft ’t Onderdak het hoofd boven water kunnen houden. “Als we gewoon kunnen draaien, houden we onze eigen broek op. Maar er vielen zoveel inkomsten weg. De baromzet kwam bijvoorbeeld 46.000 euro lager uit dan begroot. Dat hakt er stevig in. De gemeente heeft ons exploitatiesteun gegeven en een bijdrage voor verliesgevende voorstellingen.”

Grote namen

Westerbeek hoopt dat het theaterseizoen na de zomervakantie weer zal zijn zoals vroeger. Veel voorstellingen die het afgelopen jaar werden geschrapt, zijn doorgeschoven. Daarnaast hoopt ’t Onderdak opnieuw enkele grote namen te kunnen strikken, zoals Freek de Jonge en Karin Bloemen. “Ons theater is eigenlijk te klein voor beroemdheden”, zegt hij. “Maar voor bijvoorbeeld een try-out zijn wij wel heel geschikt. Artiesten proberen hun voorstelling dan bij ons uit.”

Op dit moment biedt het theater plaats aan 180 bezoekers. ‘t Onderdak wil dat uitbreiden naar 250. “Drum- en showband Adest Musica repeteert in een ruimte direct naast de theaterzaal. Maar ze zijn daar uit gegroeid en zoeken een nieuw onderkomen. Als die ruimte vrijkomt, kunnen we die bij de theaterzaal trekken. Met een grotere capaciteit kunnen we ook grotere artiesten naar Sassenheim halen.”

Mooie voorstellingen

Westerbeek roept inwoners van de Bollenstreek op om een kijkje te nemen op de website van het theater. “Er staan nog een paar mooie voorstellingen op de rol en we zijn volop bezig met het volgende seizoen. En er is elke week een film. Veel streekbewoners weten nog niet dat er veel te beleven valt in ’t Onderdak. Een stukje cultuur waar we trots op mogen zijn.” 

Voor meer informatie over de aankomende voorstellingen, kijk op www.hetonderdak.nl.


Jan Westerbeek is de nieuwe voorzitter van Theater het Onderdak. Hij volgt Albert Olthof op, die in juli onverwacht overleed. - pr.

Uit de krant