Afbeelding
Foto: Pixabay

Achterstallig onderhoud aan lokale wegen kost ruim acht ton

Politiek Teylingen

Teylingen • Vanuit de raadscommissie Ruimte zijn er vragen gerezen over achterstallig onderhoud van de Teylingse wegen. Bij 8 procent is de kwaliteit van de verharding ‘zeer slecht’. Ten opzichte van 2017 is de kwaliteit van de asfaltverhardingen afgenomen. Van de overige verhardingen is die toegenomen.

door Nico Kuyt

De raadscommissie besprak een actualisatie van het beleidsplan Wegen. Dit treft het beheer en onderhoud van de gemeentelijke verhardingen. Het oude uit 2017 liep vorig jaar af. Uit een recente inspectie blijkt dat 8 procent van de verhardingen een kwaliteit van ‘zeer slecht’ heeft gekregen. “Dit betreft achterstallig onderhoud, wat al eerder uitgevoerd had moeten worden en het verder uitstellen is niet acceptabel”, zo leest het raadsvoorstel van de actualisatie. “Het beleidsplan uit 2017 werd op basis van een visuele inspectie opgesteld. Naar de draagkracht van de asfaltwegen werd destijds niet gekeken, wat nu wel is gedaan. Er ontstond toen een onderschatting van de werkelijke kosten en er werd ook fors bezuinigd.” Het wegwerken van deze onderhoudsachterstand in twee jaar kost in totaal 841.000 euro. 

Oorzaak

Wat nu de precieze oorzaak van dit achterstallig onderhoud is riep in de raadscommissie vragen op. “Is dat een bewust besluit van een bezuiniging van de gemeenteraad geweest? Hebben wij nou niet op zitten letten? Willens en wetens risico’s met de bestrating genomen? Afgeroomde en onvoldoende budgetten? Moeten wij ons schamen? Hoe komt dit dan? Om goed te kunnen slapen wil ik weten wat er gebeurd is en daar lering uit kunnen trekken”, stelde Frank Beijk (VVD). Wethouder Heleen Hooij zegde toe voor de raadsvergadering van 24 februari hierop schriftelijk antwoord te geven. 

Zorgcentra

Overigens konden alle fracties akkoord gaan met het beleidsplan. Het gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad. Waardering klonk over het kiezen van een hoger kwaliteitsniveau voor de fietspaden en de voetpaden/trottoirs rond de zorgcentra. Daarmee wordt het onderhoudsniveau opgehoogd waardoor de kwaliteit van de verhardingen op deze locaties op hoger niveau blijft.

Uit de krant