Afbeelding
Foto: VBW

Mijn advies aan de nieuwe gemeenteraad: ‘Geen lokale energiediscussie zonder masterplan vanuit Den Haag’

Politiek Teylingen

Teylingen • Op 16 maart 2022 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. In deze wekelijkse rubriek vertellen inwoners van Teylingen waar nieuwe gemeenteraad aandacht aan moet besteden.

Deze week: Harry Assen (83) uit Sassenheim

“Ik ben als Twentenaar geboren en ben na mijn opleiding tot werktuigkundige als projectleider gaan werken in de chemische industrie in Nederland, Ierland en Abu Dhabi. Veertig jaar geleden ben ik met mijn vrouw in Sassenheim terecht gekomen. Tot 1998 had ik een bedrijf in waterbehandeling voor industrie en overheid.”



“In mijn dagelijks leven heb ik niet zo vaak met de gemeente te maken, behalve dat het me wel eens irriteert hoe dingen gaan. Maar waar ik me echt bezorgd om maak, is de gang van zaken rond de Regionale Energie Strategie, afgekort de RES. Door de vragen die ik daarover krijg, ook van raadsleden, heb ik gemerkt dat er nauwelijks kennis is over die materie.


Vorig jaar heb ik een lezing gehouden en afzonderlijke raadsleden wat cijfermatige informatie gegeven over dit moeilijke landelijke onderwerp. Het RES rapport is voor leken niet te lezen. Bovendien gaat het over slechts 3 procent van alle energie die we gebruiken.


Ik vind het dan ook van de gekke dat gemeenteraden daarmee opgezadeld zijn. En dat inwoners moeten bekvechten over wel of geen windmolens en zonnepanelen. En over dat je een trui moet aantrekken als het koud is. Dat heet dan inspraak.”

Beste raadsleden,

1. Maak Teylingen groter: ga ten minste fuseren met Lisse en Hillegom. Dan kun je meer deskundige ambtenaren binnenhalen en meer allround-bestuurders.

2. Weiger om mee te doen aan die lokale energiediscussie zolang er vanuit de regering geen met cijfers onderbouwd masterplan wordt verstrekt.

3. Denk eens goed na over wat je met inspraak van inwoners wil bereiken. Mijn ervaring is – en ik hoor dat ook van anderen – dat er niks mee wordt gedaan als het niet past in de plannen die er al zijn.



Volgende week in deze rubriek: Lisette van Ekris uit Voorhout.

Uit de krant