Afbeelding
Foto: pr./Rene Faas

Nieuw elan voor de Duin- en Bollenstreek

Politiek Regio

Regio • De colleges van de Duin- en Bollenstreek scharen zich achter zes stevige prioriteiten om ons prachtige gebied verder te ontwikkelen en te versterken. Dit verhaal presenteerden ze vorige week aan de gemeenteraden.

Vanaf de zomer van 2021 zijn Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen met elkaar in gesprek over hoe ze het beste kunnen samenwerken en waar ze hun energie op richten om de streek energiek, aantrekkelijk en vitaal te houden.

Mooi Hollands

Ontwikkeling en versterking moeten ervoor zorgen dat de streek zo karakteristiek mooi Hollands en bloeiend blijft als zij nu is.

Om dat voor elkaar te krijgen gaan de gemeenten met meer focus aan de slag. Er wordt ingezet op zes topprioriteiten, waarin de samenwerking wordt opgebouwd of hernieuwd.

Op 16 februari is er een gezamenlijke digitale radenavond gehouden om de vijf gemeenteraden te informeren over de voortgang van de samenwerking en de Duin- en Bollenstreek en worden de topprioriteiten toegelicht.

De colleges zijn trots op de nieuwe focus. Daarmee is hun samenwerking op een nieuw niveau gekomen: een gedeeld beeld van waturgent is en waarvan werk gemaakt moet worden.

Er is meer onderling begrip en vertrouwen. Door nu deze focus te leggen, kan in de komende periode de volgende stap gezet worden: het komen tot programma’s en projectplannen, met de daarbij horende financiële onderbouwing.

Zes topprioriteiten

De punten waarop de duin- en bollengemeenten intensief willen samenwerken:

Ontsluiting Noordelijke Bollenstreek: besluiten en realiseren van kortetermijnmaatregelen ten behoeve van ontsluiting, mobiliteit en dus leefbaarheid in het noorden.

Ruimte en mobiliteit Leiden-Katwijk-Noordwijk: onderzoek en voorstudie hoofdstructuur (A44) als start van de ontwikkelfase voor ontsluiting in het zuiden.

Ontwikkelen van een ‘regiobrand’: ontwikkeling van het verhaal van de Duin- en Bollenstreek om de samenhang en samenwerking tussen recreatieve ‘hotspots’ van de regio te verbeteren. 

Actualisatie hernieuwbare energie: doorontwikkeling van de ISG, waaronder verkenning van de beschikbare/benodigde hernieuwbare energiebronnen.

Realiseren van de woningbouwopgave: daadwerkelijke realisatie van de regionale woningbouwopgave in de zuidelijke Duin- en Bollenstreek, zodat er een balans ontstaat tussen bebouwing en open landschap in de streek.

Faciliteren van verbindingen tussen kennisintensieve sectoren en economische toepassing: doorontwikkeling van de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek.

Kennisintensieve sectoren in de streek worden onderling met elkaar verbonden.

Uit de krant