Arno van Kempen: 'Een derde periode als wethouder zou voor mij te lang zijn'. | Foto: René van Dam
Arno van Kempen: 'Een derde periode als wethouder zou voor mij te lang zijn'. | Foto: René van Dam Foto: Rene van Dam

‘Het was mijn leukste baan tot nu toe’

Politiek Teylingen

Teylingen • Na acht jaar legt Arno van Kempen zijn werk als wethouder neer. De 59-jarige inwoner van Warmond heeft genoten van zijn werkzaamheden, waarin hij vooral in de zorg flinke stappen heeft kunnen zetten. Maar nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Vanaf 31 maart gaat Van Kempen aan de slag bij Van Montfoort advies in Woerden.  ‘Als het begint te kriebelen, weet ik dat het tijd is voor iets nieuws’.

In zijn werkkamer hangt een grote foto van de Ruïne van Teylingen. Een van de projecten die de wethouder in zijn laatste vier jaar met veel enthousiasme heeft getrokken. Het is nog een kleine maand tot de gemeenteraadsverkiezingen, en zodra er na de uitslag een nieuw college is gevormd, zwaait Arno van Kempen af. De D66-wethouder blikt terug op de afgelopen jaren, waarin hij een aantal grote portefeuilles had. Het Sociaal Domein, waar onder andere zorg en welzijn, de jeugdhulp, het armoedebeleid en vrijwilligersbeleid onder vallen. En ook was hij verantwoordelijk voor Sport, Kunst en Cultuur, en de huisvesting voor het Onderwijs. 

Bent u al aan het afbouwen?

“Die vraag heb ik al vaker gekregen, maar mijn antwoord was iedere keer ‘nee’. Ik had echt nog dingen die ik wilde afmaken, en dat is tijdens de laatste commissievergaderingen ook gebeurd. Dat geeft mij wel het gevoel dat ik wil toewerken naar het einde, omdat ik een aantal dingen zorgvuldig wil achterlaten. In die fase kom ik nu wel terecht.”

Wat gaat u afronden?

“Dat is een flink aantal dossiers. De Kunst- en Cultuurnota wilde ik echt afronden, en ik vind het belangrijk dat de Wet Inburgering goed zijn plek heeft gevonden bij de ISD. Er zijn ook nog onderwerpen waarbij ik nog midden in het proces zit. Zo denk ik bijvoorbeeld dat het goed zou zijn om veel onderwerpen binnen het Sociaal Domein bij elkaar te voegen, en niet meer apart te zien. Dus geen aparte nota’s, maar juist één samenhangend verhaal. Daar zijn we mee bezig. Dat ga ik niet afmaken, maar het is wel leuk om mijn visie op die samenvoeging achter te laten.”

Waarom stopt u als wethouder?

“Ik heb altijd ergens zo’n zes jaar gewerkt, en dan begon het weer te kriebelen. ‘Arno je moet weer eens wat anders’, voelde ik dan. Ik kwam dan in periodes met oja-momenten of een deja vu. Dat is voor mij het teken om een volgende stap te maken. Ik wil nieuwe dingen leren in een nieuwe organisatie. Al bij het begin van de tweede collegeperiode heb ik aangegeven dat dit mijn laatste vier jaar als wethouder zouden zijn. In totaal heb ik het met acht jaar dus lang volgehouden, en dat is omdat het tot nu toe de leukste baan is die ik heb gehad. Ik heb de afgelopen twee periodes met plezier volgemaakt, maar merk nu ook wel dat het zo goed is.”

U heeft deze collegeperiode voortijdig uw collega-wethouders Bas Brekelmans (VVD) en Rob ten Boden (Trilokaal) zien vertrekken. Hoe was dat voor u?

“Als college ben je echt een team, en als dan iemand wegvalt, om wat voor reden dan ook, dan is dat vervelend. Maar je moet vervolgens wel weer vooruit kijken. En als er goede mensen voor terugkomen, dan gaan die knop wel om. Ik moet eerlijk zeggen, het team dat ik nu vorm met Marlies Volten (VVD), Heleen Hooij (Trilokaal), burgemeester Breuer werkt net zo goed. Met de nieuwe gemeentesecretaris Jeroen Tomassen (hij verving Juul Covers, die in de zomer van 2020 ook vertrok, red.) kan ik lezen en schrijven. Dat er na zoveel wisselingen weer een kwalitatief, hecht team staat, maakt het ook hartstikke leuk.

Met wat voor opdracht vanuit D66 bent u acht jaar geleden begonnen?

“Het D66-geluid te laten doorklinken. Ik ontdek daar zelf enkele rode draden in. Er wordt van D66 wel eens gezegd dat we te veel uitgaan van het individu, maar dat is maar de helft van het verhaal. Het gaat bij ons om individuele ontplooiing, in een gezin en in een samenleving. Dat heb ik in het Sociaal Domein uitdrukkelijk naar voren kunnen brengen. Dat betekent ook dat ik aandacht besteed aan de problematiek van individuen. In acht jaar ben tientallen keren rechtstreeks benaderd. Sommige collega’s in andere gemeenten gaan niet het gesprek aan, omdat ze het niet de taak van de wethouder vinden. Ik vind dat wel, en daarom doe ik het ook.” 

Kunt u wel gewoon boodschappen doen?

“Ja, dat is geen probleem, maar het gebeurt wel dat ik dan aan mijn jasje wordt getrokken. Maar dat wist ik vanaf de eerste dag. Teylingen is natuurlijk een relatief kleine gemeenschap, en Warmond, waar ik woon, helemaal. En dan word je in de supermarkt wel eens aangesproken, maar dat vind ik prima. Wethouder ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Ik heb altijd gezegd; ik kan altijd gebeld worden. Je weet dat dat bij zo’n publieke functie hoort. Wat hielp is dat ik in mijn vorige banen altijd rond colleges van B&W gewerkt, dus ik wist precies waar ik aan begon.”

Lees het hele interview in De Teylinger van woensdag 23 februari.

Uit de krant