Afbeelding
Foto: pr./jaja-sticker.nl

Invoering van ja-ja sticker over drie maanden

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met de invoering van een ja-ja sticker. De sticker kan over drie maanden worden ingevoerd. Er komt nog een informatiecampagne. 

Door Nico Kuyt

Het bestaande systeem van nee-ja en nee-nee stickers wordt uitgebreid met de ja-ja sticker. Na de formele invoering mag mail zonder adres niet meer in de bus gestopt worden als er geen sticker op de brievenbus is geplakt. Nu is het nog andersom. De huis-aan-huisbladen worden wel bezorgd. Op 30 januari 2020 heeft de gemeenteraad de motie ‘Minder afval door ja-ja sticker’ unaniem aangenomen. In deze motie werd B&W verzocht de invoering van de ja-ja sticker voor te bereiden. B&W heeft een wijziging van de Afvalstoffenverordening zes weken ter inzage gelegd. Daar zijn geen zienswijzen ingediend. In de afgelopen raad is deze formeel vastgesteld. Het besluit werd unaniem aangenomen.

Het aantal kilo’s aan reclamefolders in het afval wordt met de sticker verminderd. De sticker kan over drie maanden worden ingevoerd. Uit jurisprudentie blijkt namelijk dat deze termijn voldoende ruimte biedt voor de producenten van foldermateriaal om hun werkwijze aan te passen. De branche zal zelf uitgebreid campagne voeren over de introductie van de ja-ja sticker. Deze campagne zal naar verwachting zes tot acht weken voorafgaand aan de formele ingangsdatum starten. 

Uit de krant