Marianne van der Voort, Heleen Hooij en Joep Derksen slechten de barrière over een nieuwe brug. | Foto: PvK
Marianne van der Voort, Heleen Hooij en Joep Derksen slechten de barrière over een nieuwe brug. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Vrienden van Het Overbosch trots op realisatie van ‘Blauwe Long’

Algemeen Voorhout

Voorhout • Het project ‘Blauwe Long’ werd op vrijdag 11 maart officieel afgerond en tevens gevierd met het realiseren ervan. Een feestelijk moment voor de Stichting Vrienden van het Overbosch waar ook enkele tientallen belangstellenden getuige van waren.

Door Piet van Kampen

“Het was een droom om dit allemaal te kunnen verwezenlijken,” sprak Joep Derksen, voormalig voorzitter en spin in het web van de stichting de aanwezigen toe. Hij prees en dankte allen die erbij betrokken waren om dit project mogelijk te maken. De partijen die goed waren voor de financiële injectie en subsidies verstrekten waren de provincie Zuid-Holland, Erfgoedlijn Trekvaarten en regio Holland-Rijnland. Het regionaal Groenprogramma omhelst het uitbaggeren van de vijver in het Overbosch, de Leidsevaart en de Rijnsburgersloot. Het doel van dit project was duidelijk: een goede doorstroming te krijgen waardoor er leven in de vijver voor zowel planten als dieren mogelijk wordt. “De vijver moest nodig worden uitgebaggerd” vertelt Marianne van der Voort namens de stichting.

Doorgraving en bruggen

De vijver midden in het bos is nu verbonden met zowel de Leidsevaart als de Rijnsburgersloot. Nieuwe doorgravingen zorgen ervoor dat de vijver (door insiders nu ‘de Blauwe Long in de Groene Parel’ genoemd) weer als een biotoop voor planten en dieren kan functioneren. Over de beide doorgangen is een nieuwe brug geplaatst en ook de brug over de vijver is van nieuwe makelij. De openingshandeling bij de brug nabij de Rijnsburgersloot werd verricht door Marianne van der Voort, voorzitter van de stichting, wethouder Heleen Hooij en Joep Derksen. Bij de brug over de vijver mocht Derksen samen met zijn echtgenote een naambordje onthullen, de Joep Derksenbrug. Een eerbetoon aan de man die zoveel inspanningen voor het Overbosch heeft verricht, samen met zijn collega-Vrienden van de stichting. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Uit de krant