Afbeelding

Weinig waarschuwingen bij ‘corona-handhaving’

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W vindt dat bij de handhaving van de regels voor de horeca onder corona de gemeente een goede verhoudingen heeft gehad met de ondernemers. Dit ondanks de vaak tegengestelde belangen en zorgen. Er is in de hele periode slechts zeer beperkt gebruik gemaakt van waarschuwingen of last onder dwangsommen, zo antwoordt B&W op vragen van de PvdA.

door Nico Kuyt

Volgens de PvdA heeft er een ‘brute handhaving’ plaatsgevonden, maar daar is volgens B&W geen sprake van. De gemeente heeft een wettelijke plicht om te handhaven. Bij de latere versoepelingen is daarop nog eens extra druk gelegd door de minister gelet op het risico met de toen oplopende besmettingen. Vanwege de beperkte BOA-capaciteit heeft Teylingen twee beveiligers ingehuurd van een beveiligingsbedrijf. De opdracht aan de ingehuurde toezichthouders was om op naleving van de Covid-regelgeving te observeren, zichtbaar aanwezig te zijn in de openbare ruimte en rapportages te maken van de bevindingen. Om de activiteiten niet te verstoren, is opdracht gegeven om niet naar binnen te gaan tussen de gasten en ook niet in discussie te gaan. Afhankelijk van de bevindingen kon een BOA of de contactfunctionarissen in gesprek gaan op een rustiger moment. 

Regels goed nageleefd

“De gehele periode overziende, behoudens enkele problemen, is het beeld dat de horeca zich in onze gemeente goed heeft gehouden aan de regels”, vindt B&W. Op verschillende plekken zijn de regels niet altijd goed nageleefd, zoals de sluitingstijden in de zaak en op het terras, mondkapjes voor het personeel en klanten en de anderhalve meter afstand. Teylingen is daarin vergelijkbaar met wat in de buurgemeenten plaatsvond. Gekozen is voor het lichte middel van een waarschuwing. Dat is geen besluit en het heeft geen rechtsgevolg voor betrokkene. Pas als er daarna weer geconstateerd wordt dat er een overtreding wordt gepleegd, werd overwogen een last onder dwangsom op te leggen. Viel de waarschuwing verkeerd en is het een en ander misgegaan, zoals bij een door de PvdA genoemd bedrijf in Sassenheim, hebben er snel gesprekken plaatsgevonden. Ook is in een later stadium de burgemeester persoonlijk bij het bewuste bedrijf langs gegaan om een en ander te bespreken, zo antwoordt B&W de fractie van PvdA.

Uit de krant