Sinds 2008 speelt TOP in de Korfbal League, maar de club moet na 14 jaar een stapje terug doen.
Sinds 2008 speelt TOP in de Korfbal League, maar de club moet na 14 jaar een stapje terug doen. Foto: pr./René van Dam

TOP degradeert uit Korfbal League

Sport Sassenheim

Sassenheim • Voor TOP/Litta is de degradatie uit de Korfbal League is een feit. Na een moeizaam verlopen fase in de degradatiepoule en een complete off-day in de midweekse wedstrijd tegen Blauw-Wit uit Amsterdam werd de laatste kans om nog uitzicht te houden op behoud niet gegrepen door het verlies van 18-17 tegen KCC/CK Kozijnen. Een hele bittere pil voor de ploeg, de supporters en de vereniging die vijf keer landskampioen werd en jarenlang aan de top van korfballend Nederland stond. 

Dat TOP moest gaan strijden in de degradatie poule was voor velen toch wel een verrassing. Het scheelde overigens maar heel weinig, want slechts 1 (niet gemaakt) doelpunt bepaalde uiteindelijk dat TOP in de degradatie-poule terecht kwam. Het deed TOP besluiten om trainers Marco Zwikker en Timon Zuurmond aan de kant te zetten, en oud-coach Leon Braunstahl terug te halen. Het maakte geen verschil voor het eindresultaat, want vier wedstrijden op rij werden verloren. Vooral het rendement bleef ver onder de maat en daarom kwam het op de laatste twee wedstrijden aan en de druk was enorm.

Coach Leon Braunstahl was voor de wedstrijd heel duidelijk: “Het is een must om te winnen, want bij verlies is het klaar. Bij winst hebben we het ook niet meer in eigen hand meer, maar met de borst na voren en de juiste instelling willen we een TOP-waardige wedstrijd laten zien”. Voor tegenstander KCC/CK Kozijnen was winst ook cruciaal voor rechtstreeks lijfsbehoud.

Nerveus begin

In een volle sporthal in Capelle aan den IJssel was het een nerveus begin, vooral aan TOP-zijde. De energie leek nog niet in de ploeg te zitten en de spelers waren zoekende naar de juiste combinaties. KCC opende de scores in de wedstrijd met een strafworp en kwam al snel daarna op 2-0. Barbara Brouwer, die afgelopen week haar 200e duel in de Korfbal League speelde, scoorde de eerste goal voor TOP. Beide ploegen speelden in het eerste kwartier slordig en TOP werd vaak tot moeilijke kansen gedwongen door het sterke verdedigen van KCC. KCC liep uit naar 7-2. Vanaf dat moment ging het beter lopen bij TOP en dan vooral in scorend opzicht. Frank Mostard nam na een moeizaam begin TOP bij de hand en ging scoren. Ook de vakwissel van Nick Pikaar naar het andere vak pakte goed uit. Pikaar schoot gelijk raak en TOP kroop dichterbij. Vanaf 10-6 scoorde TOP driemaal op rij (Mostard, Maayke- en Barbara Brouwer) en de achterstand was nog maar één doelpunt. Het harde werken werd helaas niet beloond met de gelijkmaker, want door slordigheden liep KCC weer uit naar 12-9. TOP was strijdvaardig en de spanning was voor iedereen voelbaar. Het was geen goede wedstrijd, daarvoor stond er voor beide teams teveel op het spel. Een rommelige slotfase van de eerste helft met twee groene kaarten en een gemiste strafworp door KCC pakte TOP goed op en net voor rust waren het Mostard, met alweer zijn vijfde goal en Barbara Brouwer die de ruststand op 12-11 bepaalden. De wedstrijd lag daardoor nog volledig open.

Alle kans

Na rust opende weer KCC de score, maar Mostard was de wedstrijd moeilijk te stoppen en hij zorgde met twee goals voor de eerste gelijke stand: 13-13. KCC scoorde gelijk weer in de eerste tegenaanval. Pikaar en Milou Schuiling zetten de eerste voorsprong op het scorebord. KCC leek te breken, want TOP was op dat moment de betere ploeg. Zoals helaas het hele seizoen al het geval is kon TOP op dat moment niet doordrukken en had een veel te laag rendement. Kansen waren er genoeg, maar tekenend was dat alle vrije ballen werden gemist. KCC knokte zich weer terug en wist op de belangrijke momenten wel te scoren. Mostard zette met zijn achtste goal de laatste voorsprong voor TOP op het bord. KCC kwam wederom in de tegenaanval gelijk en een strafworp betekende alsnog de overwinning voor KCC (18-17). Daarmee werd het lot definitief bezegeld. TOP had zich strijdvaardig getoond en was strijdend ten onder gegaan. 

TOP degradeert uit de Korfbal League en zal volgend seizoen uitkomen in de nieuwe Tussenklasse. Zaterdag 2 april speelt de club de voorlopig de laatste Korfbal League wedstrijd, een thuiswedstrijd tegen het eveneens al gedegradeerde Dalto.

Uit de krant