Afbeelding
Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

SchuldHulpMaatje nu ook in Teylingen

Algemeen Teylingen

Teylingen • Landelijk krijgen jaarlijks bijna tienduizend mensen persoonlijke financiële hulp van ongeveer tweeduizend gecertificeerde Schuldhulpmaatjes, allen vrijwilligers die in al veel Nederlandse gemeenten actief zijn. Die hulp is er nu ook in de gemeente Teylingen, op initiatief van de kerken van Sassenheim, Warmond en Voorhout, met ondersteuning vanuit SchuldHulpMaatje Nederland.

Schuldhulp verlenen naar financieel weer zelfredzaam is geen sinecure, maar samen lukt het, is de overtuiging van SchuldHulpMaatje. Vanuit christelijke naastenliefde zetten de aankomende maatjes van SchuldHulpMaatje Teylingen zich in om mensen met financiële problemen op tijd te bereiken, te helpen en er nog even bij te blijven als het financieel weer op orde is. De situatie van mensen met schulden is meestal complex, zij komen er niet altijd op eigen kracht uit. Trots of schaamte is te groot om naar buiten te treden en hulp te zoeken. De maatjes helpen onbevooroordeeld bij het inzichtelijk en overzichtelijk krijgen van de financiële situatie, zonder al te veel vragen te stellen en ze nemen de tijd voor een luisterend oor.

Het is een misvatting dat schulden voorbehouden zijn aan mensen of huishoudens op het sociaal minimum, dat beeld is allang achterhaald. Persoonlijke tegenslagen, zoals werkloosheid, ziekte, echtscheiding of de hoge prijzen voor onder meer voedsel en energie kunnen ook bij mensen met een midden- of zelfs een hoger inkomen financiële problemen veroorzaken. Ook ouderen die moeten rondkomen van alleen een AOW-uitkering hebben het lastig. Hetzelfde geldt voor veel zzp’ers, studenten of pas afgestudeerde jongeren. Schulden raken alle lagen in de bevolking, ook in Teylingen. CBS-cijfers van 2020 laten zien dat 4,3 procent van de huishoudens van Teylingen te maken hebben met geregistreerde problematische schulden.

SchuldHulpMaatje Nederland is opgericht in 2010 op initiatief van de landelijke kerken en werkt zowel lokaal als landelijk effectief samen met kerken, overheid, maatschappelijke organisaties en andere hulpverlenende instanties. Diverse fondsen maken het werk mogelijk. SchuldHulpMaatje werkt samen met de hulpvrager naar financiële zelfredzaamheid, dit blijkt op de lange termijn het meest succesvol te zijn.

Aspirant vrijwilligers die zich hiervoor willen gaan inzetten of iemand die met een schuldvraag zit kunnen het beste contact opnemen met de coördinator van SchuldHulpMaatje Teylingen door een email te sturen naar coordinator@teylingen.schuldhulpmaatje.nl. Voor meer informatie bekijk de website van SchuldHulpMaatje Teylingen www.shmteylingen.nl. 

Uit de krant