Afbeelding
Foto: pr.

Speciale award voor Siebe Stellingwerff Beintema

Algemeen Voorhout

Voorhout • Al vele jaren verkoopt Siebe Stellingwerff Beintema tulpen, waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor de strijd tegen polio. Als dank voor zijn inzet ontving hij vorige week de Paul Harris Fellow Award van de Rotary Zwitserland. Mede dankzij de inzet van Stellingwerff Beintema en vele duizenden vrijwilligers is de voormalige dodelijke ziekte bijna de wereld uit. Maar nog niet helemaal. 

Polio staat ook bekend als ‘kinderverlamming’. In de jaren ’80 kregen nog 360.000 mensen per jaar polio: het zenuwstelsel van kinderen raakt verward, waardoor ze zwaar gehandicapt worden en blijven. Een Rotaryclub in de Filippijnen begon 35 jaar geleden met een vaccinatieactie om heel de Filippijnen poliovrij te krijgen. De internationale Rotaryorganisatie heeft dat opgepakt en tot doel gesteld om de hele wereld vrij te krijgen. Nu zijn er nog maar twee landen, waar polio voorkomt: in Afghanistan en Pakistan.’’

Wereld vrij van polio

Stellingwerff Beintema begon zijn verkoop van de ‘End Polio Now’ tulpen vele jaren geleden richting de Nederlandse Rotaryclubs, maar al gauw kwam er ook vraag vanuit Rotaryclubs uit landen als Canada en Zwitserland. Zijn enorme inzet om ook bij de Zwitserse Rotaryleden fondsen te werven voor de strijd om polio de wereld uit te helpen, bleef niet onopgemerkt. Er zijn maar heel weinig niet-Zwitsers die een dergelijke Paul Harris Fellowship Award krijgen. De decorandus bleef er rustig onder: hij zet zich al die jaren niet in voor eigen eer, maar voor het hogere doel; het bestrijden van polio. “Door grootschalige vaccinatiecampagnes is het aantal poliogevallen wereldwijd zeer sterk teruggebracht. Ieder jaar worden 400 miljoen kinderen tegen polio gevaccineerd en dit jaar zijn er wereldwijd minder dan vijf poliogevallen bekend geworden. Twintig jaar geleden werd Europa vrij van polio verklaard en Afrika is twee jaar poliovrij. Vaccineren werkt! Het streven is om in 2026 de wereld vrij van polio te verklaren.”

Tussen 24 en 30 april is het wereld vaccinatieweek, een initiatief van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor vaccinaties. “Deze vaccinaties verlengen de levensduur van de mensen al sinds 1796 en ook de kwaliteit van ons leven wordt hierdoor verbeterd. Als we nu zouden stoppen met vaccinaties kan het virus zich weer binnen de kortste tijd over de hele wereld verspreiden. Dus zolang het virus niet volledig is uitgeroeid gaat vaccinatie, ook in Nederland door!”.

Uit de krant