Op de Nationale Zaaidag, vrijdag 22 april, zaaide Wethouder Heleen Hooij bloemzaden in de schuine slootkant voor het Koningshuis aan de Wilhelminalaan in Sassenheim. De slootkant is ingezaaid met een mengsel van één- en meerjarig kruidachtige. Het zaaimengsel bestaat uit nectar- en stuifmeel gevende planten; volop voedsel voor onder andere de wilde bijen. | Foto: pr.
Op de Nationale Zaaidag, vrijdag 22 april, zaaide Wethouder Heleen Hooij bloemzaden in de schuine slootkant voor het Koningshuis aan de Wilhelminalaan in Sassenheim. De slootkant is ingezaaid met een mengsel van één- en meerjarig kruidachtige. Het zaaimengsel bestaat uit nectar- en stuifmeel gevende planten; volop voedsel voor onder andere de wilde bijen. | Foto: pr. Foto: pr.

Groen en biodiversiteit hoog op de agenda

Politiek Teylingen

Teylingen • “Groen dat moet je doen en daar word ik altijd blij van”, liet wethouder Heleen Hooij vorige week door de raadzaal klinken. De raadscommissie Ruimte besprak daar het Groenbeheerplan en een dag later hield de raadscommissie Bestuur een opiniërende discussie over het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit.

door Nico Kuyt

Teylingen heeft ruim 15.500 bomen en meer dan 140 ha aan openbaar groen. Volgens B&W is het over het algemeen van een hoog niveau. De ambitie voor de komende jaren is dit zo te houden en waar mogelijk te verbeteren. Er bestaan 5 niveaus van kwaliteit lopend van A+ (zeer hoog) tot D (zeer laag). In de raadscommissie Ruimte sprak een aantal fracties zich vorige week uit om alles op te plussen naar niveau B. De wethouder kon namens B&W dit omarmen. Maar voor sommige fracties was dit nog te mager en wensten niveau A. Maar dan ga je het gras met een schaartje knippen, meende Hooij. Zij wees erop dat de kosten dan met nog 20 procent gaan stijgen. Met B is het ‘behoorlijk goed’, onderstreepte zij.

Bomen

De manier waarop er extra bomen komen, een opdracht die B&W van de raad heeft gekregen, dat was nog een punt van discussie. D66 bracht een tiny forest naar voren, dat is goedkoper. Misschien nog een tandje erbij? Het is al gauw 700 euro per boom, stelde Progressief Teylingen en opperde opnieuw hun idee voor het aanleggen van een bomenkraamkamer in de gemeente waar de gemeente zelf kweekt.

 Het CDA hield het nog goedkoper, namelijk het verzamelen door schoolkinderen van eikels en kastanjes. Maar dat gaat de wethouder veel te langzaam. Het kan niet jaren gaan duren. “Als we bomen nodig hebben gaan we naar een kweker en kopen wat wij ook nodig hebben”, zo gaf zij aan. Het CDA gaf aan te overwegen in de gemeenteraad een motie of amendement in te dienen. Er moet niet direct naar een kweker worden gekeken, maar ook andere goedkopere mogelijkheden, zo vindt de fractie.

Maaifouten

Meerdere fracties in de raadscommissie Bestuur en Ruimte wezen op de maaifouten de gemaakt worden in bloei- en broedseizoen. Die komen best vaak voor, stipte de PvdA aan. De gemeente werkt al ecologisch en zou vanwege de biodiversiteit het maaien moeten sparen in de periode van bloemen en nesten. “De maaifouten zijn storend”, vond eveneens wethouder Hooij. Nog niet alles is perfect, maar er is aandacht voor, gaf zij aan. Zij riep de inwoners op als het voorkomt het de gemeente te melden via Fixi. Het Groenbeheerplan gaat nu naar de gemeenteraad van donderdag 19 mei voor een verdere bespreking en een besluit. De vele gemaakte opmerkingen bij de Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit neemt de wethouder mee voor een verdere uitwerking.

Uit de krant