Afbeelding
Foto: pr. / pixabay.com

Raadscommissie wil zorg overlast vliegtuigen aankaarten

Politiek Teylingen

Teylingen • Als het aan de raadscommissie Ruimte ligt laat Teylingen, buiten de bestaande overlegorganen om, een helder geluid horen dat zij last heeft van het geluid van (soms te laag) overvliegende vliegtuigen. De PvdA stelde voor om als gemeenteraad de luchtverkeersleiding van Schiphol uit te nodigen of, ‘nog leuker’, op werkbezoek te gaan. Ook wordt nagedacht over een informatieavond over het doen van metingen naar ultrafijnstof door de inwoners.

door Nico Kuyt

Tegen de geluidsoverlast hebben eerder de overlegorganen rond Schiphol al maatregelen voorgesteld, waaronder stillere landingsprocedures, glijvluchten en hoger aanvliegen. Uitgevoerde metingen bevestigen volgens Paul Witteman (PvdA) het beeld dat een substantieel deel van het aantal vliegtuigen te laag dan is afgesproken overvliegt, dat is lager dan 600 meter. Dit geeft een hoge geluidspiek. “Wellicht is de luchtverkeersleiding een goed aanspreekpunt om onze zorgen kenbaar te maken”, stelde Witteman voor. 

Ook vroeg hij of de commissie bereid was B&W te vragen een informatieavond te organiseren over het door de inwoners zelf doen van metingen naar ultrafijnstof. Dit wordt door de officiële instanties niet in Teylingen gepleegd. En een inzicht is belangrijk, want de fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. En hoe kleiner de deeltjes, zoals de ultrafijnstof die komen uit straalmotoren, hoe groter de gezondheidseffecten. 

‘Herrie’

In de commissie gaf demissionair wethouder Heleen Hooij aan dat B&W ‘Witteman helemaal kon volgen’. En ook de fracties waren het met de PvdA-er eens. ‘Het is van te gekke dat er onvoldoende gehandhaafd wordt’, ‘We zijn teveel aan het aaien’, ‘Onze achterban zegt: ga wat aan die herrie doen’, ‘Dit jaar vlogen ze lager dan vorig jaar. Het was raak in Warmond. Geregeld boven de 80 dB’, zo klonk vanuit de fracties door de raadzaal. 

Over het meten van de fijnstof door de inwoners klonk wel de waarschuwing om bij hen geen te hoge verwachtingen te wekken. De wethouder neemt de komende tijd contact op met de luchtverkeersleiding om te kijken of die wil meewerken.

Uit de krant