Afbeelding
Foto: MV

Commissie wil spoed met 2e Elsgeesterweg

Politiek Voorhout

Voorhout • Wethouder Heleen Hooij poogt om voor het zomerreces naar de raadscommissie Ruimte te komen met een plan van aanpak voor een participatie met de gebruikers van de 2e Elsgeesterweg. Uit de gesprekken van deze participatie moet een duurzame oplossing komen voor de verharding van dit historische pad.

Door Nico Kuyt

Er wordt al lange tijd gesteggeld over de verharding van het pad. Nu is dit nog gestort puin, maar de gebruikers hebben hierover klachten. Het moet regelmatig worden opgepoetst. Aan het zeer oude pad, eeuwen geleden al doorsneden van de 1e Elsgeesterweg door de Haarlemmertrekvaart, liggen de volkstuinvereniging Elsgeest, paardrijvereniging De Voorruiters en wat boerenland met stallen. De gemeente heeft altijd vastgehouden aan het behoud van het landelijke karakter. De 1e Elsgeesterweg aan de overkant van de trekvaart kreeg daarom geen asfalt, maar een stenen verharding, de 2e Elsgeesterweg bleef de eeuwen met puin trotseren. 

Duurzame oplossing

Mirjam Mack (ChristenUnie) heeft in de raadscommissie Ruimte al diverse malen het pad op de agenda gezet en ook in deze van vorige week. Zij wil nu dat er snel een duurzame oplossing komt door een participatie met de gebruikers waarin zij hun behoeften en ideeën kunnen inbrengen. Vooraf aan de bespreking in de commissie kwamen twee insprekers hun mening uiten, waarin weer een nieuwe suggestie naar voren kwam voor een ander soort verharding, namelijk terraslab, waardoor het landelijke karakter niet verloren gaat. Daarmee is er nog een alternatief toegevoegd aan mogelijke verhardingen. Ook de historische weg met puin behouden, de nul-optie, hoort daarbij.

Plan van aanpak

Een meerderheid van de fracties stonden achter het voorstel van de ChristenUnie om B&W te vragen de participatie te starten. De fractie van Trilokaal koesterde wel nog vraagtekens rond de verharding. Negatief stond de commissie tegenover een asfaltering. De wethouder zegde toe te komen met een plan van aanpak voor het overleg met de gebruikers. De commissie verlangde dat het plan er voor het zomerreces moet liggen. Voor de komende commissie op 19 mei zal de wethouder aangeven wanneer het plan komt, als dit niet naar de smaak van de ChristenUnie is, dan overweegt Mack het indienen van een motie. De commissie wil na jaren gepraat de snelheid er nu inhouden.

Uit de krant