Afbeelding
Foto: MV

Sociale woningen centraal in debat over Nieuw Boekhorst

Politiek Voorhout

Voorhout • Ooit was er sprake van circa 300 woningen op de nieuwbouwlocatie Nieuw Boekhorst, maar de inflatie heeft ook hier toegeslagen. Er is nu sprake van rond de 1150 tot 1250 woningen. En dan nog is het aantal sociale woningen te laag, zo sputterde meerdere fracties tegen tijdens de opiniërende van de Gebiedsvisie Nieuw Boekhorst in de raadscommissie Ruimte.

Nieuw Boekhorst moet een dorps karakter krijgen in een groene omgeving. “Wonen voor alle doelgroepen in een wijk met dorpse waarden en stedelijke voorzieningen”, zo introduceerde demissionair wethouder Marlies Volten vorige week de visie. “En dan opstomen naar een bestemmingsplan om het in 2023 bouwrijp te kunnen maken”, poogde zij het tempo erin te houden.  ”Een beweegvriendelijke omgeving om elkaar te ontmoeten en te bewegen. En geen hangplekken”, voegde burgemeester Carla Breuer positief toe. “En duurzaam en groen. Het is zelfs dooraderd door groen. Via het water kun je van Voorhout per boot naar Amsterdam komen. Een wijk met zonnepanelen, goed geïsoleerd en gasloos”, gaf demissionair wethouder Heleen Hooij nog na.

Sociale woningen

Maar niet alle fracties waren enkel enthousiast. Zij stelden nog wel wat vragen bij de vier ‘woonbuurten met een eigen karakter’. Met name het CDA en de PvdA misten nog wel wat informatie. Vooral het percentage sociale huurwoningen van 25 procent viel niet in goede aarde. Dat moet toch tenminste 30 zijn, zo viel bij meerdere fracties te horen. De PvdA had zelfs ‘grote bezwaren’ tegen het lage cijfer. “De ontwikkelaars bepalen welke knoppen wij moeten draaien en wij moeten maar instemmen. De wachtlijsten lopen op en Teylingen wordt steeds meer een gemeente voor een goed gevulde portemonnee”, stelde Paul Witteman (PvdA). 

Het CDA hield het wat rustiger. Een vijfde woonlaag is bespreekbaar om het sociaal wat op te krikken, dacht Joep Derksen (CDA). Ook GroenLinks zag dit wel zitten. “We moeten de eigen jongeren hier houden. Ook woningen voor starters en ouderen”, meende eveneens Milan Schenk (Fractie Schenk). “Is 30 procent sociaal niet op te rekken naar 40 procent”, gooide Progressief Teylingen een extra ambitie in de ring.

Rupsje nooit genoeg

Maar Stefanie de Voogd (VVD) trapte op de rem. Er is met veel rekening gehouden en die balans wordt aangetast als de gemeenteraad nog aan heel veel knoppen gaat draaien. “Rupsje nooit genoeg”, noemde zij het en stelde zich achter deze visie en het tempo moet volgens haar worden ingezet. En ja, er staat 30 procent in het gemeentelijke Woonprogramma, maar altijd is er maatwerk mogelijk. 

Maar daarmee streek zij tegen de haren van Derksen. “Dit is een groot project. Het aantal sociaal haalt de gemeente met de resterende kleine bouwlocaties niet meer in. Voor de gemeente zijn de gevolgen te groot”, oordeelde Derksen. Hij wil een extra woninglaag op de appartementen onderzocht zien. Bij Schenk doemde daarbij het beeld op van wolkenkrabbers, iets dat niet past in Teylingen, maar dat beeld werd door het CDA fel bestreden. In juli gaat de gemeenteraad over Nieuw Boekhorst een besluit nemen. (NK)

Uit de krant