Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Test het in de fairtrade week: Hoe eerlijk ben jij?

Teylingen • Werkgroep Teylingen Fairtrade voert actie tijdens de komende Fairtrade week, van 7 tot en met 14 mei. Tijdens de openingsuren van de bibliotheken van Sassenheim, Voorhout en Warmond kunnen bezoekers het spel spelen ‘What is Fair’.

De Fairtrade beweging vindt het belangrijk dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een eerlijke wereld voor iedereen. Daarom nodigen zij iedereen uit om het spel, of te wel sociaal experiment “What is Fair?” te komen doen. Het spel doet nadenken over hoe eerlijk de wereld is, over het thema Fairtrade en over wat je er zelf aan kan doen.

Er is veel verdeeldheid in de wereld als het gaat om rechten en betaling. Vind jij ook dat boeren en arbeiders aan het begin van de productieketen een eerlijke prijs moeten krijgen voor producten zoals koffie, thee, rijst, bananen en chocola/cacao die wij hier nuttigen? En degenen die onze kleding naaien? En degenen die postpakketten bij ons thuis bezorgen?

Het experiment

Hoe Fair ben jij? Naar welke kant slaat de weegschaal uit? Op een aparte tafel in de bibliotheken in Sassenheim, Voorhout en Warmond staat een weegschaal, een zogeheten balansweegschaal. Ook vind je er 15 rode en 15 groene blokjes, en een waaier met 30 vragen. Die 30 vragen kun je met Ja of met Nee beantwoorden. Geef je het antwoord Ja dan leg je een groen blokje op een schaaltje aan de ene zijde van de weegschaal. Bij ‘Nee’ leg je een rood blokje op het schaaltje aan de andere zijde. Het experiment duurt zo’n 15 minuten. Het spel kan alleen worden gespeeld. Maar natuurlijk leuk om het met een groepje te doen en dan om de beurt de vragen te beantwoorden.

Meer berichten