Logo deteylinger.nl
Voorzitter Ruud Neuteboom kijkt uit naar het Luchtkussen festival: "We sponsoren dit jaar de MUG en de ijsclubs". | Tekst en foto: Joep Derksen
Voorzitter Ruud Neuteboom kijkt uit naar het Luchtkussen festival: "We sponsoren dit jaar de MUG en de ijsclubs". | Tekst en foto: Joep Derksen (Foto: Joep Derksen)

Vijftiende Luchtkussenfestival

Springen, klimmen en glijden op zondag 12 juni Alle kinderen hebben er drie jaar naar uitgekeken, maar zondag 12 juni gaat het eindelijk gebeuren; het allergrootste straatluchtkussenfestival van Nederland vindt weer plaats in de Herenstraat. 

Maar liefst 26 springkussens, waterhindernissen, stormbanen en ander luchtvertier is er die dag in de Herenstraat. Dit wordt alweer de vijftiende editie en ook dit keer worden met de opbrengsten van het evenement lokale goede doelen geholpen. Ruud Neuteboom, voorzitter van de Stichting Luchtkussenfestival, laat weten: “Dit jaar zijn dat de MUG; een organisatie die de weerbaarheid van kinderen en jongvolwassenen helpt stimuleren, maar ook de samenwerkende IJsclubs in Teylingen. De skeelerbaan in Warmond wordt gebruikt om kinderen te leren skeeleren. Deze sport wordt steeds populairder, nu het aantal dagen dat op natuurijs geschaatst kan worden, steeds verder afneemt. De ijsclubs willen materiaal aanschaffen; niet alleen skeelers, maar ook materiaal, zodat de kinderen die leren skeeleren goed beschermd zijn met knie- en armbeschermers en helmen.”

Geschiedenis

Het luchtkussenfestival werd voor het eerst opgezet in 2006; indertijd was dat in verband met het zestigjarig bestaan van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV). De duizenden blij springende en klimmende kinderen zorgden bij de organisatie voor zoveel enthousiasme, dat besloten werd om hier een jaarlijks evenement van te maken. De ondernemersvereniging werkte vanaf dat moment samen met de OVV, Rotary Club Voorhout, IJsclub Voorhout, IJvents en vele andere organisaties. Vele goede lokale doelen werden al geholpen, zoals het Hospice in Sassenheim, de Bartholomeuskerk, Jeugdvakantieevenementen, het Overbosch en St Cecilia. Ook zorgden de inkomsten van het Luchtkussenfestival voor de realisatie van een mobiel muziekpaviljoen, nieuwbouw voor kinderboerderij De Klaprooshof, een nieuw dak voor het verenigingsgebouw van de ijsclub en nieuwe instrumenten voor St. Cecilia.

Springfeest

De organisatie verwacht maar liefst 2.000 kinderen, die voor slechts vijf euro de hele middag (tussen 13.00 uur en 17.30 uur) kunnen springen, klimmen, klauteren en glijden. Er is een brede variatie aan springkussens. Zo zijn er kinderkussens voor de kleinere kinderen, maar ook de meer uitdagende ‘waterkussens’ en ‘stormbaankussens’.

Gelukkig kunnen alle kinderen in Voorhout, Sassenheim, Warmond en omgeving meedoen, want de organisatie denkt ook aan de jeugd uit armere gezinnen. Zo mogen de Oekraïense vluchtelingenkinderen gratis komen springen en de Rotary Club Voorhout sponsort de entreekaartjes voor de kinderen van gezinnen, die klant zijn bij de Voedselbank.

Terwijl de jeugd zondag 12 juni door de Herenstraat van het ene naar het andere springkussen gaat, is het voor hun (groot)ouders ook enorm genieten. Niet alleen van de blije gezichtjes van hun kroost; de volwassenen kunnen dan gebruik maken van de vele terrassen en horecagelegenheden, die deze dag open zijn. Daarnaast zijn er maar liefst vier blaaskapellen aanwezig, die de vrolijke sfeer van het luchtkussenfestival nóg fraaier maken.

Maar liefst 175 vrijwilligers hebben zich al aangemeld. Wie wil, kan nog een handje meehelpen. Voor meer informatie: www.luchtkussenfestival.nl.

Meer berichten