Logo deteylinger.nl
<p>| Foto: pr.</p>

| Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers

Teylingen • VluchtelingenWerk Teylingen is op zoek naar vrijwilligers die statushouders op weg helpen in de gemeente.

Lyke is inmiddels twee jaar maatschappelijk begeleider in Teylingen: “Het geeft voldoening om statushouders te ondersteunen in de huidige (soms best complexe) maatschappij. Ik begeleid statushouders die in de gemeente komen wonen vanaf het moment dat ze een woning krijgen en het contract getekend wordt. Ik ondersteun met praktische zaken, zoals bij het aanvragen van een uitkering, het inschrijven bij de zorgverzekering, huisarts, tandarts en school. Ik wijs ze letterlijk de weg door mee te lopen naar de huisarts of de school. Ook de brieven en e-mails die binnenkomen van instanties, neem ik samen door.”     

Zelfredzaam worden

Lyke: “Ik vind het leuk om mensen wegwijs te maken en te begeleiden naar zelfredzaamheid, zodat ze zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Het is mooi om te zien hoe snel sommige mensen dingen leren en oppakken en mij steeds minder nodig hebben. Deze successen bespreek ik ook met hen, zodat het hen vertrouwen geeft dat ze het zelf kunnen!      


Het geeft mij een goed gevoel als je ziet dat het ze steeds meer zelfstandig lukt. Soms raken ze wel eens moedeloos van alle regels en ‘eisen’ waaraan ze moeten voldoen in de maatschappij, het is dan fijn dat je een luisterend oor voor hen kan zijn en met hen samen oplossingen kan bedenken hoe dingen te doen of aan te pakken.”


“Het werken met statushouders is een waardevolle aanvulling in mijn leven! Het is interessant om in aanraking te komen met zoveel verschillende culturen. Ik leer elke keer bij door het contact met de statushouders en vind het bijzonder dat ik een stukje mee mag lopen in hun leven. Zij hebben vaak een heftige tijd gehad en ondanks dat blijven zij (meestal) positief en dankbaar voor waar vrijwilligers ze bij kunnen ondersteunen.”

Aanmelden

Ook maatschappelijk begeleider worden? Vluchtelingenwerk Teylingen biedt prachtige ontmoetingen, een gezellig en betrokken team van vrijwilligers, cursussen en trainingen, professionele ondersteuning. Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak naar Rosa Brink of Esther van Zutphen: 0252-216213 of teylingen@vluchtelingenwerk.nl.

Meer berichten