Peter Krikke, Hannerieke Dekkers en Arianne Moraal zijn op zoek naar nieuwe collega-vrijwilligers. | Foto: MV
Peter Krikke, Hannerieke Dekkers en Arianne Moraal zijn op zoek naar nieuwe collega-vrijwilligers. | Foto: MV Foto: MV

Brandweer Warmond hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers en organiseert infoavond

Algemeen Warmond

Warmond • Het spreekwoordelijke alarm gaat af bij de Brandweer Warmond Het korps is dringend op zoek naar nieuwe (betaalde) vrijwilligers om de paraatheid en veiligheid in het dorp te kunnen garanderen. Daarom is er op dinsdag 21 juni van 19.30 tot 21.30 uur een informatieavond bij de kazerne aan de Van den Woudestraat 1B. Iedereen met interesse is van harte welkom. ‘Als je niet bang bent en van aanpakken weet, dan is dit iets voor jou.’

Op de tekening in de kazerne staat een rode brandweerauto getekend. In kinderhandschrift staat eronder ‘Mama’. Dat de brandweer niet alleen een plek is voor mannen, bewijzen de drie vrouwen die deel uit maken van het korps in Warmond. Hannerieke Dekkers is één van hen. Twee jaar geleden kwam zij als vrijwilliger bij het korps en inmiddels is ze volleerd brandweervrijwilliger. Enthousiast vertelt ze waarom ze het zo leuk vindt. “Mensen helpen en iets goeds doen in de maatschappij, dat is waar we het voor doen. Maar ik vind ook de dynamiek fijn. Ik hou van stoere dingen, en nieuwe dingen leren. En het is hier gewoon doen! Het is actie op een goede manier.”

Verhuizingen

De brandweer rukt uit bij brand, maar ook bij auto-ongelukken of bij overlast tijdens een storm. Het korps telt 15 vrijwilligers, maar is dringend op zoek naar nieuwe krachten. Dat heeft te maken met de paraatheid, het 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar bij calamiteiten in en om Warmond. Hannerieke: “Afgelopen tijd zijn er redelijk wat (jonge) vrijwilligers noodgedwongen weggegaan, omdat de huizen in Warmond niet meer te betalen zijn en zij in omliggende gemeenten zijn gaan wonen. Zij hebben hier hun opleiding gedaan, maar omdat ze binnen vijf minuten na een melding in de kazerne moeten staan, kunnen ze na verhuizing helaas niet blijven.” Zo is het korps in zeven jaar tijd van 24 naar 15 vrijwilligers gegaan, en een tekort dreigt als die neerwaartse spiraal doorzet. “Met het oog op de toekomst weten we dat binnen nu en vijf jaar mensen afscheid gaan nemen.” 

Manschappen, chauffeurs, bevelvoerders en een schipper, ze zijn allemaal nodig. Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst een opleiding, die zowel overdag als ‘s avonds gevolgd kan worden. Iedere dinsdagavond oefent het korps bij de kazerne of op locatie. Voor alle uren, van scholing, training tot inzet, wordt een vergoeding betaald. Het is een betaalde hobby.

Combineren met gezin

Hannerieke krijgt vaak de vraag hoe zij het combineert. “Je kiest dit niet in je eentje, je kiest dit als gezin. Ik heb dit thuis goed overlegd, en gelukkig staat mijn partner helemaal achter mij. We hebben drie jonge kinderen, maar die snappen nu al: als tijdens het eten de pieper zacht gaat, dan is het een testalarm, maar is het signaal hard, dan gaat mamma meteen weg.” Daarnaast is ze zzp’er, en werkt veel achter de computer. Dat doet ze meerdere keren in de week op de kazerne, zodat ze snel weg kan als er een melding is. “We hebben op de bovenverdieping van de kazerne een goede werkplek, waar meerdere mensen kunnen zitten. Ik hoop dat daarom mensen die veel thuiswerken willen nadenken over wat mogelijk is en zich bij de brandweer willen aansluiten.” 

Werkgevers denken mee

In overleg met een werkgever zijn vaak afspraken te maken, is ook de ervaring van Peter Krikke. De inwoner van Warmond werkt bij een bedrijf in de Veerpolder en hij mag weg van zijn baas zodra zijn pieper gaat. “Misschien dat er bij bedrijven in de Veerpolder werknemers zijn die ergens anders wonen, maar wel overdag paraat willen staan in Warmond.” Daarnaast krijgen ze door alle cursussen een BHV-pas. “Ook dat is voor werkgevers interessant.” De brandweer is ook een leven lang leren. Krikke: “Ik heb mijn groot rijbewijs en vaarbewijs kunnen halen hier, dat zijn de extraatjes.”

Met rond de 20 vrijwilligers kan het korps goed draaien, denkt Hannerieke. Dan is het rooster goed rond te krijgen. “Je mag echter zelf bepalen wanneer je paraat staat, als het maar een minimum van drie dagen per week is.” Op dit moment lukt dat niet altijd. “Als nu iemand op zijn vrije dag -waarin hij of zij wel paraat staat- boodschappen wil doen, dan moet een complete wagen buiten dienst omdat er niet genoeg mensen zijn die bij een melding de wagen op kunnen. Dat betekent dat wij de meldkamer laten weten dat we bij een calamiteit niet kunnen rijden, omdat we niet genoeg mensen hebben. In zo’n geval moet de brandweer uit de omliggende dorpen komen, en dat betekent in de praktijk dat het langer duurt voordat we hulp kunnen bieden.”

Iedereen kan vrijwilliger worden, man of vrouw, als ze maar boven de 18 jaar zijn. Na je dertigste instromen is zeker mogelijk en haalbaar. Hannerieke: “Als je niet bang bent en van aanpakken weet, dan is dit vrijwilligerswerk echt iets voor jou.”

Ook interesse maar geen mogelijkheid om langs te komen de 21ste? Brandweer Warmond traint elke dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Belangstellenden zijn meer dan welkom op zo’n oefenavond. Of ze kunnen altijd even langskomen bij de kazerne aan de Van den Woudestraat. Meer informatie op www.brandweerwarmond.nl.

Uit de krant