Na bijna drie jaar is het deze week weer feest in Park Groot Leerust tijdens de droge Kaagweek. | Foto: archief
Na bijna drie jaar is het deze week weer feest in Park Groot Leerust tijdens de droge Kaagweek. | Foto: archief Foto: pr.

Organisatie Kaagweek zet in op minder plastic afval

Activiteiten Warmond

Warmond • Het veld vol met bergen plastic wegwerpbekers na afloop van een avondje feesten tijdens de Kaagweek? Dat beeld is vanaf deze week verleden tijd, want organisatie VWF zet in op herbruikbare glazen tijdens de feestavonden.

Na twee Kaagweekloze jaren is het voor de Vereniging tot vieren van Warmondse Feesten weer mogelijk om een ‘droge’ kaagweek te organiseren. Van donderdag 23 tot en met zondag 26 juni is het feest in Warmond, met verschillende activiteiten in Park Groot Leerust. Overdag kunnen kinderen er bijvoorbeeld gratis poffertjes eten (op donderdag om 18.00 uur), of springen op de springkussens (zaterdag vanaf 12.00 uur). Kijk voor het complete programma op https://vwfwarmond.nl/evenementen/....

Voor 23.45 uur in het park

Iedere avond is het traditiegetrouw feest in Park Groot Leerust. Net als voorgaande jaren is de entree gratis, nieuw is wel dat bezoekers voor 23.45 uur in het park moeten zijn. Door nieuwe voorwaarde in de vergunning mag de VWF geen mensen meer toelaten na dat tijdstip. “We roepen mensen dan ook vooral op om op tijd te komen,” zegt Pieter Wassenaar, voorzitter van VWF. 

Samen met de groep vrijwilligers heeft Wassenaar het extra druk dit jaar. De VWF heeft besloten om over te gaan op herbruikbare glazen, wat betekent dat het wegwerpplastic verleden tijd is. “Ieder jaar zagen we aan het einde van de avond die enorme berg plastic bekers liggen. Dat ging ons als bestuur tegen de borst stuiten. Daarnaast gaat in 2024 Europese wetgeving in die wegwerpplastic verbiedt. Daarop vooruitlopend willen wij alvast een eerste stap zetten.”

1 euro extra

Voor de organisatie betekent het veel regelwerk. Normaal gesproken worden herbruikbare glazen, die een bezoeker voor 1 euro voor een hele avond huurt, omgespoeld. Maar de enige wateraansluiting die er is in Park Groot Leerust, is al bezet voor de toiletten en de brandslang. En dus moest er iets anders bedacht worden. Bezoekers krijgen daarom elke keer een schone beker, mits ze hun oude beker inleveren. Voor een eenmalige 1 euro krijgen zij dus hele avond drankjes uit blinkend schone glazen. De gebruikte glazen doet de VWF in kratten, die de volgende dag teruggaan naar de verhuurder. Wassenaar: Als je eerst twee biertjes besteld en komt met beide glazen terug naar de bar om drie biertjes te bestellen, dan betaal je alleen voor het derde glas een extra euro huur.” De euro is overigens geen statiegeld, maar gaat in de pot van VWF om zo te kunnen blijven organiseren.

Ook is besloten om te stoppen met de consumptiemunten. Bij de bar kan gepind worden. Voor bezoekers die alleen cash hebben, is het mogelijk om een prepaidkaart te regelen bij de festivalkassa. Feestgangers met muntjes van voorgaande edities, kunnen zich bij de bestuursleden melden.

Klaverjassen

Wassenaar kijkt uit naar de droge Kaagweek zonder plastic. Ook voor de vrijwilligers die ‘s nachts het park bewaken. Deze nachtwakers ruimden normaal gesproken de bergen bekers op, zodat het terrein de volgende dag weer spic en span was. “Zij hoeven nu alleen nog maar op te letten. Misschien is er zelfs tijd voor een potje klaverjas!”.

Uit de krant