Irene Castel is al ruim 25 jaar vrijwilliger bij Ter Leede. | Tekst en foto: veel dank aan Marry Witteman
Irene Castel is al ruim 25 jaar vrijwilliger bij Ter Leede. | Tekst en foto: veel dank aan Marry Witteman Foto: pr.

Koninklijke onderscheiding voor Irene Castel

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Nietsvermoedend vertrok Irene Castel afgelopen zaterdag naar het laatste midzomernachtfeest van de scouting in Badhoevedorp. Het enige wat afwijkend was ten opzichte van de voorgaande vijftig jaren betrof de dresscode. Enkele uren later klonk het plechtig uit de mond van de burgemeester aldaar: “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Irene, die haar korte broek die ochtend argeloos had omgeruild voor een feestelijke jurk, reageert aan het einde van een enerverende dag: ‘Het overkomt je, ik was flabbergasted‘.

De 58-jarige Irene Castel is vooral een bekende vrijwilliger bij voetbalclub Ter Leede. Ooit voetbalde ze zelf in dames 2. Daarna werd ze trainer en begeleider van de meisjes en vrouwen. Van 25 jaar vrijwillige inzet bij de voetbalclub ontfermt ze zich de laatste tien jaar over kantinezaken. Van beheer van het kassasysteem tot het vervangen van het frituurvet. Ruim voor de wetgeving uit, hield Irene zich daarbij al bezig met het vervangen van plastic rietjes en patatbakjes zo vertelt de map met aanbevelingen die de onderscheiding mogelijk maakte. “Ook nu is ze weer (pro) actief om petflessen gescheiden af te voeren. En als mensen niet mee willen werken, gaat ze zelf wel de vuilnisbakken langs,” aldus een vertegenwoordiger van Ter Leede.

Scouting en voetbal

Dat Irene een lintje ontving uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans van de Haarlemmermeer heeft ook te maken met haar duurzame inzet van veertig jaar, bij de Lady Baden Powellgroup in haar geboorteplaats Badhoevedorp. Als zevenjarige kwam Irene daar binnen als kabouter, niet wetende dat ze ruim vijftig jaar later zou vertrekken als ridder. Op achttienjarige leeftijd werd Irene groepsleider. Haar huwelijk en verhuizing naar Sassenheim waren voor haar geen reden om de club te verlaten. In tegendeel, de afgelopen achttien jaar vervulde ze de voorzittersrol en leidde, samen met anderen, de club naar de fusie met scouting Leeghwater. “De club was een deel van mezelf geworden”, zegt de gedecoreerde. Echtgenoot Tom, die Irene altijd heeft gesteund en de ruimte heeft gegeven vult aan: “Als Irene de voorzittershamer niet had opgepakt, was de club een stille dood gestorven. Het feit dat er de laatste jaren nog enkele kinderen lid waren en er nog een groep oudere meiden en jongens actief was, heeft Irene doen besluiten een fusie aan te gaan en zo een toekomst veilig te stellen voor de club.” Een proces dat ‘doener’ Irene noodgedwongen aan tafel joeg bij makelaar en notaris want het onroerend goed van de vereniging komt zo ten goede van de scouting in haar geboortedorp. Een bureaucratisch proces dat nog steeds wekelijks tussen het vrijwilligerswerk van Ter Leede, haar werk als verzorgende in Bernardus en haar oppasdag op kleindochter Bo, doorsijpelt.

En dan was daar in het voorjaar van 2022 eindelijk weer de corso. “Het was zo fijn dat het weer kon”, zegt Irene die al jaren helpt steken, coördineren en een rol vervult bij de straatversieringen. “Het zijn allemaal leuke dingen. Ik denk dat ik er energie uithaal”, aldus het gloedhagelnieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Uit de krant