De kinderen van groep 1/2 op de foto met hun juf Irma. | Foto: MV
De kinderen van groep 1/2 op de foto met hun juf Irma. | Foto: MV Foto: MV

Kleuterjuf Irma van der Meer zwaait af bij de Emmaüs

Onderwijs Voorhout

Voorhout • Hun eerste leraren herinneren de meeste mensen zich wel. De eerste stappen op een onbekende school werden gezet aan de begeleidende hand van een kleuterjuf. Voor veel Voorhoutse kleuters was dat Irma van der Meer. Maar vanaf volgend schooljaar komt daar verandering in. Dan gaat ze na 42 jaar in het onderwijs, waarvan 24 jaar op basisschool de Emmaüs, met pensioen. Een vooruitzicht waar ook wel een traantje om gelaten gaat worden. ‘Ik ga voor elk kind voor de volle 100 procent.’

Voor Irma was het al vroeg duidelijk welke kant ze op wilde. “Ik heb altijd geroepen: ik word kraamverzorgster of juf. Mijn oudere zus was kleuterjuf, toevallig ook één jaartje in Voorhout, volgens mij bij de Agnes. Ik weet nog goed dat ik 14 jaar was en al vakantie had. Ik mocht van moeder vanuit Roelofarendsveen, waar ik ben opgegroeid, met de bus naar Voorhout. Ik ben toen gaan schoonmaken in de klas van mijn zus. En ik vond het zó leuk! Mijn zus is zeven jaar ouder, dus ik zag wat zij deed, en dat wilde ik ook. Achteraf zit er trouwens een speciaal gen in de familie: ik heb heel wat nichtjes die ook kleuterjuf zijn geworden!”.

Collega en vriendin

Door een verhuizing van Roelofarendsveen naar Voorhout werd een nieuwe basisschool voor de drie kinderen gezocht. Het werd de Emmaüs “vanwege de kleinschaligheid en de prettige sfeer,” zegt Irma. Ze gaf meteen bij de directie aan ook wel weer open te staan voor een eigen klas. “Zo leer je snel veel mensen kennen, was mijn gedachte.” Nog geen half jaar later kon Irma al aan de slag. “In 1998 gingen ze een extra kleuterklas draaien. Ik begon met een hele kleine groep, zes kinderen, in een enorme gymzaal,” herinnert ze zich nog. 

Het jaar daarop kreeg ze haar eigen klas, en werd ze gekoppeld aan Yvonne, die ze tot dan toe niet kende. “De directeur dacht dat wij wel een goed duo zouden zijn. Yvonne was tot dan toe nog met zwangerschapsverlof, dus ik kende haar niet. Maar de directeur kreeg gelijk: we werken al 24 jaar samen en ze is in al die tijd ook mijn beste vriendin geworden.”

Afscheid

Vandaag, op woensdag 6 juli, zetten de kleuters en andere leerlingen hun juf Irma in het zonnetje. Dat wordt ook een dag met een lach en de bekende traan. “Ik ga het wel heel erg missen; mijn klas, de ouders en mijn collega’s, en dan natuurlijk helemaal Yvonne. Ik ben blij dat ik in Voorhout woon. Dan kan ik in de Albert Heijn nog eens een praatje maken met een moeder, en een kind gedag zeggen. En ik blijf invallen, ik laat het nog niet helemaal los. Eenmaal een juf, altijd een juf. “

Lees het hele interview met Irma van der Meer in De Teylinger van woensdag 6 juli.

Uit de krant