Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Politie werkt hard aan verkleinen van tekort aan personeel

Politiek Teylingen

Teylingen • De politie kampt met een personeelstekort in de operationele sterkte. Gelukkig laten de prognoses voor de komende jaren een toename zien van de bezetting, zo leest een memo aan de gemeenteraad van burgemeester Carla Breuer.

Door Nico Kuyt

Er is geen makkelijke oplossing voor de huidige, tijdelijke krapte in de operationele capaciteit, verklaart de burgemeester. De bevorderende maatregelen die de politie neemt en heeft genomen kunnen voorlopig slechts beperkt verlichting brengen, zoals een externe inhuur op administratieve taken. Op dit moment is het beeld dat de werkdruk eerst nog wat groter wordt en pas vanaf volgend jaar en later weer kleiner zal worden. 

Roosterdruk

De politie constateert dat de roosterdruk hoog is in het werkgebied Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT), mede door de grootte ervan. Hierdoor is extra capaciteit en tijd nodig om tijdig bij meldingen te zijn. Op dit moment is er net genoeg capaciteit voor de afhandeling van zogenoemde ‘prio 1 meldingen’. Daardoor is er weinig capaciteit over voor proactief toezicht en handhaving. Om de beschikbare capaciteit maximaal te benutten worden de agenten tussen de prio meldingen ook ingezet voor reguliere wijktaken. 

Evenementen

Een ander voorbeeld waarbij keuzes zijn gemaakt met betrekking tot de inzet van politie, zijn de evenementen. Hierdoor zullen organisatoren vaker verplicht worden om meer te investeren in de veiligheid van hun evenement, bijvoorbeeld door meer beveiligers in te huren of door het inzetten van maatregelen rond crowdcontrol.

Uit de krant