Afbeelding

Ronde tafel

Algemeen Teylingen

column • De problemenberg waar we in dit land mee te maken hebben is schier onoverzichtelijk. In andere landen spelen dezelfde problemen, soms nog erger. Maar dat is een schrale troost, wij zitten met de onze. Als u het mij vraagt lopen door alle problemen heen drie rode draden. En omdat het gevaar bestaat dat u het mij niet vraagt, kom ik er ongevraagd mee voor de dag. 

De ene rode draad is die van een regering die het allemaal te lang heeft laten gebeuren. Het begon met een even onbegrensd als ongefundeerd geloof in de Vrije Markt. Daaroverheen kwam van een al even loos vertrouwen in het gezonde verstand van de burger. En het eindigde ermee dat men te laat met maatregelen kwam, die door het angstig laveren tussen uitersten bovendien halfslachtig zijn. Kortom, geen visie. Meer reageren dan regeren. 

De tweede rode draad is die van de burger. Om het even of dat een boer of een burger is of iets daar tussenin: wij hebben ons wijs laten maken dat ons geluk ligt in doen waar we zin in hebben, eten, drinken en het verzamelen van spullen. Veel te veel spullen. Groei was het credo, veel-meer-meest. Dat zoiets een keer ophoudt kon iedereen weten maar wilde niemand zien. Om de gevolgen van die levensstijl bekommerden we ons niet, die problemen moest de overheid maar oplossen. 

En dat brengt me bij mijn derde rode draadje: het is ieder voor zich en niemand neemt de verantwoordelijkheid. We willen houden wat we hebben, de ander moet maar inleveren. Burgers wijzen naar de overheid, de overheid wijst naar de boeren, de boeren wijzen naar Schiphol - maar daar willen de burgers niets van weten, ze willen voor bijna niks blijven vliegen naar een all-inclusive resort, maakt niet uit waar. Daarom stel ik een rondetafelconferentie voor. Daar zit dan verplicht iedereen: regering, politiek, boeren, burgers, banken, industrie, lobbyclubs. Na wat rek- en strekoefeningen onder leiding van Louis van Gaal luisteren we naar de zorgen van het onderwijs, de zorg en de politie. Daarna krijgt Caroline van der Plas de voorzittershamer. Die heeft humor en overwicht. Zij daagt iedere geleding uit de hand in eigen boezem te steken. Niet de hare of die van een ander. Geen jij-bakken. Ga staan en zeg hardop waar het bij jou fout ging. Wat is jouw aandeel in al die problemen? Alle kans dat je daar jouw aandeel in de oplossing begint.

egbertvanderweide

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant