Eigenaren Jolanda en Hein Veenhof worden gefeliciteerd door burgemeester Breuer en Commisaris van de Koning Jaap Smit. | Foto: PdB
Eigenaren Jolanda en Hein Veenhof worden gefeliciteerd door burgemeester Breuer en Commisaris van de Koning Jaap Smit. | Foto: PdB Foto: pr.

Hotel Café Restaurant Boerhaave mag zich Hofleverancier noemen

Algemeen Voorhout

Voorhout • Een welgemeend applaus klonk donderdag 29 september in Hotel Café Restaurant Boerhaave. Jaap Smit, Commissaris van de Koning voor Zuid- Holland onthulde samen met burgemeester Carla Breuer de oorkonde en plaquette bij het predicaat Hofleverancier voor eigenaren Hein en Jolanda Veenhof-Boskma. 

Door Piet de Boer

’Nee, je hoeft niet aan het koninklijk huis te leveren om het predicaat Hofleverancier te ontvangen’, zegt Jaap Smit. Elk bedrijf dat bewezen onberispelijk is en minimaal een eeuw bestaat kan via de burgemeester een aanvraag doen voor het predicaat Hofleverancier. Er staan nu 639 Hofleveranciers op de lijst van de koning.

Eerste rekening: 3 gulden

Boerhaave diende de aanvraag in november 2020 in. Het onderzoek dat volgde was geen kleinigheid en duurde ruim een jaar. De financiële boeken gingen open en het bedrijf mocht in zijn bestaan niet betrokken zijn geweest bij juridische kwesties. Er werd gelukkig niks gevonden en in het gemeentearchief werd het overtuigende bewijs aangetroffen dat het horecabedrijf al ruim anderhalve eeuw bestaat. Er werd een rekening gevonden uit 1871. In augustus van dat jaar ontving de gemeente een schrijven van Petrus Paardekooper eigenaar van het Stationskoffiehuis in Voorhout. Hij had koffie, brood en bier verschaft aan een onbekend aantal veldwachters. Het totale bedrag was 3 gulden en 85 cent (nu bijna 45 euro). Een kopie van de originele rekening is voor geïnteresseerden te bestuderen op het herentoilet van Boerhaave. 

Lees het hele artikel in De Teylinger van woensdag 5 oktober.

Uit de krant