Vorig jaar won Fietsmaatjes de Teylinger Trofee en werd aan de deur verrast tijdens een live-uitzending. | Foto: pr.
Vorig jaar won Fietsmaatjes de Teylinger Trofee en werd aan de deur verrast tijdens een live-uitzending. | Foto: pr. Foto: pr.

Negen genomineerden voor de Teylinger Vrijwilligersprijzen 2022 bekend

Algemeen Teylingen

Teylingen • Voor de Teylinger vrijwilligersprijzen 2022 zijn negen organisaties en projecten genomineerd. Ieder met zijn eigen impact en inspirerende waarde. Op donderdag 6 oktober zal de jury van de prijzen in het bestuurscentrum in Voorhout bekend maken welke drie nominaties in de top drie staan. De uiteindelijke uitreiking van de prijzen is op de Dag van de vrijwilliger, 7 december.

Vrijwillige inzet maakt Teylingen mooier, gezelliger, groener, en noem maar op. Welzijn Teylingen zet deze activiteiten en projecten namens de gemeente Teylingen graag in het zonnetje met de Teylinger Prijzen. Welke nominaties dingen mee naar de prijzen?

Vrijwilligers van VV Ter Leede

Ongeveer 300 vrijwilligers zorgen er samen voor dat de 92-jarige voetbalvereniging kan blijven bestaan. Met elkaar bieden zij de Sassenheimse inwoners sportiviteit. Daarnaast is er oog voor sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen: introductie van vrouwenvoetbal, gezonde kantine en walking voetbal. De vereniging is niet alleen een plaats voor voetbal maar ook voor ontmoeting en kansen bieden. 

Stichting De Roze Hulp

In de MUP-kastten wordt gratis menstruatiemateriaal aangeboden aan vrouwen die het niet kunnen betalen. Menstruatiemateriaal is duur, maar wel een primaire levensbehoefte. De MUP-kasten staan inmiddels op verschillende plekken in Teylingen en daarmee zijn ze voor iedereen goed te bereiken. Stichting De Roze Hulp heeft veel meer initiatieven voor mensen in armoede, onder andere het Traktatieproject, waarmee het voor kinderen mogelijk wordt bij hun verjaardag een traktatie op school te geven. 

Kerstmarktcommissie Voorhout

Elk jaar organiseert een 10-man/vrouws-commissie, samen met circa 200 vrijwilligers en onder andere de Oranjevereniging en de kerken de jaarlijkse kerstmarkt in Voorhout. Elk jaar is dat weer veel werk, dat de commissie graag coördineert, omdat zeker zo’n 2.000 mensen de markt bezoeken. Het voortraject is voor de vrijwilligers minstens zo belangrijk als de markt zelf. Het is gezellig om elkaar op te zoeken, te brainstormen en alvast met activiteiten bezig te zijn. Daarnaast is het fijn dat met de opbrengst een goed doel kan worden verrast.

Teylingen Schoon

Sinds in Voorhout een actieve groep vrijwilligers maandelijks zwerfafval ging verzamelen onder de naam Voorhout Schoon, is het initiatief enorm gegroeid. In alle drie de dorpen zijn nu vrijwilligers met elkaar actief, inmiddels onder de noemer Teylingen Schoon. Het doel is om, door het opruimen, het geven van voorlichting op bijvoorbeeld scholen en andere initiatieven, Teylingen zwerfafval-vrij te maken. Het doel is voor de vrijwilligers een belangrijk motief om mee te doen, maar ook de onderlinge gezelligheid en verbondenheid lokken nieuwe vrijwilligers.

Theater Het Trefpunt

Met een tomeloze inzet van alleen maar vrijwilligers, programmeert dit theater in Warmond cabaret, muziek, toneel en kindertheater. Gevestigde, maar ook nieuwere namen treden op en tegen een schappelijke prijs. Theater geeft plezier, ontroering, ontspanning en verdieping. Het laat je verder kijken dan je eigen wereld. Ook tijdens de coronaperiode is steeds gekeken naar wat wel mogelijk was. Mocht de bar niet open, dan legden vrijwilligers flesjes water op elke stoel om maar iets te noemen. Het theater bestaat nu 20 jaar en draait op circa 50 vrijwilligers. Het geeft saamhorigheid in Warmond.

Speeltuinvereniging Bijdorp

De speeltuin bestaat al 62 jaar. Nog steeds komen kinderen uit de buurt graag spelen. De speeltuin heeft verbinding gelegd tussen de oude buurt en de nieuwbouwwijk. Vrijwilligers verzorgen de gastouderrol, De speeltuin is ook een ontmoetingsplek voor ouders en grootouders. En met de vrijwilligers zijn er in de zomervakantie extra activiteiten georganiseerd die druk bezocht zijn. Het groepje vrijwilligers is momenteel niet groot, wat extra respect vraagt voor alle activiteiten die er worden georganiseerd.

Wereldwinkel Sassenheim

Deze winkel voor Fair Trade producten ten behoeve van armoedebestrijding in ontwikkelingslanden draait volledig op zo’n 35 vrijwilligers. De basis is dat producenten van deze producten een eerlijke en reële vergoeding krijgen, zodat zij zich weer verder kunnen ontwikkelen. De verkoop vindt plaats vanuit de winkel en rechtstreeks aan een aantal grotere afnemers. Vrijwilligers kunnen hun talenten op allerlei manieren kwijt: inkoop van producten, inrichten van de winkel en de verkoop.

Stichting Theater Teylingen

Theater Teylingen (voorheen Theaterschool Teylingen) verzorgt lessen in spel, zang en theaterdans. Daarbij wordt toegewerkt naar een theatershow. Er zijn meerdere voorstellingen per jaar. Daarbij is de visie dat persoonlijke vorming, samenwerken en krachtig in het leven staan ook heel belangrijk zijn.

De gehele organisatie wordt gerund door een groeiend aantal vrijwilligers, waarbij ook gedacht wordt aan ouderen, Oekraïense vluchtelingen, nieuwkomers die op zoek zijn naar verbinding, jongeren die buiten de boot vallen. Er is voor ieder wat wils om te doen, zoals kostuums maken of decors ontwerpen en bouwen. Daarmee biedt de Theaterschool ook actief een bijdrage aan ontmoeting en elkaar versterken, ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Eigenhandig heeft Theater Teylingen van de locatie aan de Wasbeeklaan een droomlocatie gemaakt.

Allerzielen in het Licht Voorhout

Elk jaar wordt door de drie-koppige werkgroep op 2 november (Allerzielen) de begraafplaats in het licht gezet om de doden te herdenken. Voor iedereen die een dierbare heeft verloren, pas of lang geleden, hier begraven of elders of gecremeerd. Dit gebeurt in samenwerking met veel vrijwilligers en ook de Oranje Vereniging. Op de avond is er aandacht voor elkaars gemis, omlijst door muziek, met een kop koffie. Er is voor elk graf een kaarsje en men kan een brief schrijven naar de hemel. Vooral de sfeer en de onderlinge verbondenheid zijn de belangrijkste componenten. “Je moet er geweest zijn om te begrijpen hoe waardevol de mensen uit Voorhout dit vinden”.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant