Afbeelding

Sweet sixteen, gefeliciteerd!

Algemeen Teylingen Teylingen

Column • Ik kan de zon in het water zien schijnen. Je moet elkaar wat gunnen, nietwaar? Hoewel ik zelf na 62 keer een klein beetje verjaardagsmoe ben (hetgeen beslist iets anders is dan levensmoe!), snap ik heel goed dat een ander zijn of haar verjaardag groots viert. Als je 16 wordt bijvoorbeeld is dat een grote mijlpaal. Daar hoort feest bij - en vanwege de leeftijd ook een flesje bier of een glaasje wijn. Daar hoort muziek bij en een groep vrienden en vriendinnen. Daar hoort dan ook automatisch een beetje overlast bij, voor omwonenden die om begrijpelijke redenen niet uitgenodigd zijn (wie wil er nou z’n oude buurman op haar feestje?). 

Je kunt dan drie dingen doen. Allereerst: verstand op nul en blik op oneindig en aan iedereen lak hebben. Of, tweede optie, je probeert heel de avond angstvallig je gasten tot fluisteren te manen en zet steeds de geluidsknop van de muziek terug op standje nul komma 25. Of, mogelijkheid drie, je schrijft een briefje voor de buren om hen te waarschuwen: blijf voor de zekerheid wat langer op, zoek vergetelheid in de drank, ga een avondje uit of doe je oordopjes in, want het wordt een beetje herrie maar het duurt maar even. 

Dat laatste geschiedde in dit geval: we kregen een briefje van de jarige waarin ze ons voorbereidde op haar feestje en een eindtijd aankondigde. We hadden daarbij het geluk aan de voorkant te slapen, terwijl het feest zich naast onze achtertuin afspeelde. Het was keurig rond een uur of 1 afgelopen en hoewel het vertrek van de gasten bijkans onder ons slaapkamerraam plaatsvond, verliep dat zonder onnodig rumoer. Het leven is geven en nemen. Leven en laten leven. Vooruit, je mag je eens ergens aan storen. Maar een volgend moment stoort iemand zich aan jou. Als we dat beseffen en, wanneer het zich voordoet, als we daar elkaar op tijd voor waarschuwen, is het allemaal half zo erg niet. Tenzij iemand op het criminele idee komt om de band KISS uit te nodigen natuurlijk… De moraal van dit verhaal is verbluffend simpel: het leven wordt er leuker van wanneer je een beetje rekening houdt met elkaar. En Bente, nog van harte gefeliciteerd!

egbertvanderweide

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant