Afbeelding

‘Dat het WK in Qatar wordt gehouden is volkomen logisch’

Algemeen Teylingen

Column • Dat het wereldkampioenschap voetballen in Qatar wordt gehouden is volkomen logisch. Het heeft niets te maken met een rijke voetbalcultuur, gerenommeerde clubs of grote aantallen vrouwenelftallen. Het heeft ook niks uit te staan met de grote mate van vrijheid voor bevolking en gastarbeiders, de tolerante houding naar minderheden en de veelgeprezen vrijheid van godsdienst. Daar haal je niks mee binnen. Daar doen ze dan ook niet aan, daar in Qatar. Geld is het enige wat er toe doet, en daar hebben ze nou eenmaal veel van. Heel veel. Genoeg om links en rechts wat mensen soepel en gewillig te maken. En doof en blind. Ik ga daarom maar (bijna) niet kijken. 

Nou heb ik makkelijk praten, ik ben geen voetbalfanaat. Het spel is wel leuk maar er is zoveel grijs en glibberig omheen. Wist u dat er in 2017 een voetballer voor 220 miljoen euro verkocht is aan zijn nieuwe club? Niemand is zoveel waard. Of anders iedereen. Op hetzelfde grasveld huppelt iemand rond voor 6 miljoen per maand. Hoe lang moet u daar voor werken? Of die bouwvakkers van ver? Hoeveel mensen zouden we daarmee kunnen helpen, bijvoorbeeld in de Toeslagenaffaire? 

Maar goed, terug naar Qatar. Vandaag kwam het nieuws dat er toch geen bier verkocht mag worden. Terwijl een van de grootste sponsoren een Amerikaanse bierbrouwerij is. Alle kans dat de emir van Qatar die wegvallende bron van inkomsten compenseert. Die heeft namelijk geld genoeg. Bij hem vergeleken is onze koning een armoedzaaier. Nou is dat bier niet per se nodig. Een columnist in deze krant beweerde onlangs iets te snel dat alcohol erbij hoort – zonder erbij stil te staan wat voor schade alcohol aanricht, vooral in de hersens van jongeren. Het gedrag van veel hooligans is daarvan het doorslaggevende bewijs. Vaak is geen of minder drank wel zo verstandig. Maar laat het dan een verstandige keuze zijn van de niet-drinker zelf. Nu is het een huichelachtige valstrik van een op macht beluste absolute vorst die met twee monden spreekt. Eerst voor de bühne van FIFA en het liberale westen zeggen dat het mag – om daarna een knieval te maken voor binnenlandse religieuze machten. Ik zal uiteraard meejuichen als Oranje kampioen wordt. Overal vind je wat, om met Louis te spreken. Maar in Qatar vind je heel veel dingen niet, en van andere dingen juist teveel…

egbertvanderweide

Uit de krant