Afbeelding
Foto: pr.

Voor even een kale entree, de oude linden in Park Rusthoff zijn gekapt

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • De resterende 7 linden op de Rode Loper van Park Rusthoff zijn gekapt. Deze werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen en maken ook eens temeer de noodzaak tot vervanging duidelijk. Veel passanten hebben de werkzaamheden van buiten het hek gevolgd.

Donderdagmorgen 24 november vroeg om half acht is het nog duister als de mannen van de firma Hoek de voorbereidingen treffen om bomen te kappen. Ruben, die de kettingzaag hanteert heeft een plan gemaakt hoe hij dat het beste de bomen gericht kan laten omvallen. Om even na acht uur als het op straat nog erg rustig is, gaat de eerste boom om. Deze valt precies op de geplande plaats. Langzaamaan komt het winkelend publiek voorbij, dat even stopt om de werkzaamheden te bekijken. Met menig mobiel wordt een filmpje van de vallende bomen gemaakt. Zo gaat het door totdat om 15.00 uur de laatste boom is geveld.

Paul ten Velden, voorzitter van Stichting Beheer Park Rusthoff, komt ook polshoogte nemen. Hem valt op dat een aantal bomen er slechter aan toe zijn dan we in de rapporten hebben gelezen. Hij wijst naar één van de stobben waar een groot gapend gat zit, een zogenaamde holle stamvoet. “Deze boom is nu net zo slecht als de boom die we vorig jaar met een noodkap hebben omgehaald”, merkt hij op. En inderdaad, de drie meter lange stam die afgevoerd wordt is van binnen helemaal hol. En zo komen er met het zagen steeds meer holle stammen in het zicht.

Vrijdagmorgen vroeg zijn de stammen afgevoerd naar een opslagplaats. Gerard Rutgrink vertelt dat hij gaat uitzoeken welke delen van de stam nog kunnen worden hergebruikt. “We hebben contact met de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel in Warmond die het lindehout goed kan gebruiken,” vertelt Rutgrink. ‘”Mooi als lokale oude vaartuigen met lokaal hout kunnen worden onderhouden.” 

De komende week gaan de werkzaamheden op de Rode Loper door en wordt voornamelijk het straatwerk aangepakt. De plant van de nieuwe linden is in het voorjaar van 2023.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant