Afbeelding

Taal is zeg maar echt een dingetje

Algemeen Teylingen

column • Ik heb besloten me er niet aan te irriteren. Ik besef me heel goed dat het juiste gebruik en de juiste speling van de Nederlandse taal erg ingewikkeld is. Je hoort geen verschil tussen twede en tweede. Hen en hun, leggen en liggen, en dan dat gedoe met -d, -t of -dt… Vooral wanneer er veel informail taalgebruik gebezigd word weet niet iedereen meteen het juiste te schreiven. Het Engels zit ons ook steeds meer in de weg: dan heeft iemand het serieus over app en vloed. Of je hoort iemand zeggen dat-ie met heel z’n familie in een 4-persoonshuisje op vakantie is. Dat is òf een kleine familie, of ze vergeten dat het Engelse woord family in het Nederlands meestal gezin betekent. Je raakt er ook van in de war. Telkens als ik op de tv iemand hoor roepen ‘oh my God’ denk ik: kijk, een gelovig mens. Maar ach, je er druk om maken is ook zo wat. 

Niet iedereen heeft evenveel taalgevoel. Niet iedereen krijgt dat helder aangeleerd. Zelf schrijf ik ook niet altijd foutloos. Wanneer ik sta te preken betrap ik me al lezend nog wel eens op een spelfout, maar dat hoort dan gelukkig geen mens. Laten we afspreken dat we er vooral om grinniken wanneer een schrijffout daar reden toe geeft. Neem dat jongetje dat bij de hobby’s van z’n vader opschreef: gaymen… 

Onlangs kreeg ik een uitnodiging met de volgende aanhef: ‘u zult wanneer u komt verast worden door wat wij u presenteren…’ Veiligheidshalve ga ik maar niet: het leven is met te lief, en als het dan toch ooit voorbij is word ik liever begraven. Lang geleden las ik in een rouwadvertentie ‘we hebben moeder samen met de familie begraven’. Dat ruimt mooi op, maar ik hoop dat het niet klopte. Of deze: de Heer nam op zijn vakantie tot zich… Heeft de goede God eindelijk eens vrijaf, gaat-ie toch nog aan de slag. 

En de leukste gebeuren waar je bij zit: een van onze kinderen wilde graag hardop bidden voor het eten. Hij deed dat met een persoonlijke twist: ‘Onze Vader, die in de Hema zijt…’ En zelf begreep ik maar niet waarom de juf zo boos was toen ik zong ‘God is getrouwd, zijn plannen falen niet’. Ik had het toch echt goed geleerd!

egbertvanderweide

Uit de krant