Niels Mulder (Unex inc.), Wil Brouwer (Gildemeesters bollenstreek), Coby Nouland, Maarten Nouland, Jan van Vliet (Gildemeesters bollenstreek). | Foto: PR.
Niels Mulder (Unex inc.), Wil Brouwer (Gildemeesters bollenstreek), Coby Nouland, Maarten Nouland, Jan van Vliet (Gildemeesters bollenstreek). | Foto: PR.

Reuzenbol ‘Monte Carlo’ onthuld

Algemeen

Sassenheim • Reuzenbol ‘Monte Carlo’ is vrijdag 17 maart onthuld bij Residence Monte Carlo in Sassenheim. 

Op deze Reuzenbol, geschilderd door Nicoline Heemskerk, staan tulpen met de naam ‘Monte Carlo’. Dit is een dubbele vroege tulp, die bloeit in april en mei. De bladeren zijn lancetvormig en grijsgroen gekleurd. Het zijn heerlijk geurende, volle, semi-dubbele tot dubbele zwavelgele bloemen. Ze noemen dit ook wel een meerbloemige tulp (uit één bol komen meerdere bloemstengels). 

Margriet Verdegaal (Voorzitter VVE Residence Monte Carlo): “We wilden graag een kunstwerk aankopen voor onze tuin en kwamen na een zoektocht uit bij de Reuzenbollen. Heel passend, we wonen tenslotte in de Bollenstreek en in een voormalige bollenschuur!” Residence ‘Monte Carlo’ was oorspronkelijk een bollenschuur, in 1930 gebouwd en is nu een rijksmonument. De bol kon worden geadopteerd dankzij donaties van Unex Inc. en het echtpaar Van den Nouland. De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. 

Ze zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en andere instanties die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. De Stichting Gildemeesters Bollenstreek is in 2018 gestart met dit kunstproject. Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km. Folders over de fietsroute zijn af te halen bij Museum De Zwarte Tulp in Lisse of op de site:

www.gildemeestersbollenstreek.nl.

Uit de krant