Het echtpaar Sassen met burgemeester Carla Breuer en familieleden in de tuin.
Het echtpaar Sassen met burgemeester Carla Breuer en familieleden in de tuin. Foto: Piet de Boer

Nóg een diamanten bruidspaar!

Algemeen

Voorhout • De liefde viert hoogtij deze dagen, want ook in Voorhout is er een diamanten echtpaar: Han en Tonia Sassen-Orij.

Door Piet de Boer

Het echtpaar woonde op diverse plekken, onder andere in Spaarndam. Daar vlogen de vliegtuigen met veel geraas over het huis, vertelt de nu 88-jarige bruidegom. Het echtpaar Sassen is tot hun genoegen uiteindelijk geland in rustige Voorhout. Samen met een huis vol familieleden kijken ze terug op de afgelopen zestig jaar. 

Groenteman

Het verhaal van hun liefde begon in Haarlem. Han geboren in Bennebroek werkte in een winkel voor groente en fruit. Zijn vader was ook groenteman en net als andere leden van de familie Sassen. Als vanzelfsprekend werkten de familieleden samen. 

Belangrijke zakelijke en familierelaties

Een klein voorbeeld is het samen inkopen en vervoeren van kersen uit de Betuwe voor alle groentewinkels van de familie. De zakelijke en familierelaties waren belangrijk. 

Kinderhulp

Een broer van Han zocht extra hulp in huis om zijn kinderen te verzorgen. Vrouwen werkten namelijk op volle kracht mee in de zaak ook als er kleine kinderen waren. En dat zijn lange dagen, weet Tonia nu uit ervaring. Tonia uit Bakkum werd aangenomen en kwam in Haarlem werken bij het gezin. 

Praktisch probleem

De jonge Han was dusdanig onder de indruk van de Bakkumse schoonheid dat hij ‘toevallige’ ontmoetingen arrangeerde om Tonia te kunnen spreken. Hij bood haar dan een lift aan naar het station. De liefde groeide en werd zo sterk dat een huwelijk op een zeker moment vanzelfsprekend leek. De afstand tussen Haarlem en Bakkum die de twee bij elkaar gebracht had, was wel een praktisch probleem voor de bruiloft op 15 mei 1963. 

Mercedessen

Familie en vrienden moesten naar Castricum vervoerd worden voor de inzegening en daarna weer terug naar Haarlem voor het feest. Eigen autovervoer was nog niet gewoon. Autoliefhebber Han Sassen had daarom gezorgd voor vijf Mercedessen. Ook in die tijd een luxewagen met standing. Han glimlacht met pret in zijn ogen als hij aan de trouwdag terugdenkt. Het bruidsboeket was kleurrijk, zegt Tonia, die op die dag een stijlvolle witte jurk droeg. Witte en rode rozen vult Han aan. Het was een mooie dag, concludeert hij.

Concurrentie

Samen gingen ze aan de slag in hun groentezaak in het centrum van Haarlem (Kleine Houtstraat). Het echtpaar kreeg drie kinderen: Jos, Simone en Hans. Toen de concurrentie met supermarkten te groot werd, is het echtpaar een stomerij begonnen. Dat bedrijf hebben ze tot hun pensioen geleid. Hun zoon Jos volgde hun schreden en heeft nu een stomerij in Voorhout. 

Actieve tachtigers

Jarenlang heeft zijn moeder daar nog gestreken en met hem samengewerkt. Samenwerken is ook de spil van hun huwelijk vinden Han en Tonia. Als dat lukt, komt het altijd weer goed. De beide tachtigers zijn nog actief, spelen samen bridge gaan er met de auto op uit om familie te bezoeken.

Uit de krant