Afbeelding
Foto: PR

HKV ontvangt De Strandloper

Algemeen

Christ Tetteroo, voorzitter van de HKV, ontving vorige week het bord De Strandloper uit handen van Michel de Zee. 

Het door Joop Warmenhoven beschilderde bord heeft jarenlang op de gevel van het huis op Julianalaan in Voorhout gehangen. 

Grondige verbouwing

Michel heeft onlangs het voormalige huis van Joop Warmenhoven gekocht. Hij is bezig met een grondige verbouwing. Joop Th. M. Warmenhoven (1926 – 2008) was ‘n echte natuurliefhebber en een rasechte dorpsverteller. In de oorlog zwierf hij met zijn broer Dick in de polders, op zoek naar eendennesten, hazen en kievieten en oorlogsherinneringen. Daarna zocht hij op het strand en in verre natuurgebieden in Noorwegen naar bijzondere vogels die hij op foto’s vastlegde. 

Joop was zelf een strandloper

Hij maakte dia-presentaties van die beelden en toonde die aan de Voorhoutse jeugd tijdens bijeenkomsten van de Jeugdnatuurwacht. In zijn verkeringstijd liep hij op het strand om aangespoeld hout te verzamelen, waarvan hij zijn eigen meubelen maakte. Joop was zelf een strandloper, maar ook een verdienstelijk bouw-timmerman. Hij was 50 jaar raadslid, en medeoprichter van de Historische Kring Voorhout. 

Bijzonder dat het bewaard is gebleven

De historie van de Voorhoutse bevolking heeft hij in een aantal boeken beschreven. Voor zijn eigen huis aan de Julianalaan, gebouwd rond 1955, maakte hij dit bord. Jos Warmenhoven, broer van Joop, was ook aanwezig bij de overhandiging van het naambord. Hij zei: “Het is bijzonder dat dit bord bewaard gebleven is voor de Historie van Voorhout, als aandenken aan rasverteller van de Voorhoutse volkshistorie, Joop Warmenhoven.”

Uit de krant