Jeugdvissers en coach Sijmen in 2019 tijdens een clinic streetfishing aan de Warmonder Leede. De vis zwom na de foto weer vrij in het water
Jeugdvissers en coach Sijmen in 2019 tijdens een clinic streetfishing aan de Warmonder Leede. De vis zwom na de foto weer vrij in het water Foto: PR

Jeugdvissers met mooie herinneringen

Algemeen

“Eén van de hoogtepunten was een snoek van 96 centimeter”, vertelt Hans Finger. “Ik was toen 11.” Hans (nu 31), is een van de oud-jeugdleden van de Warmondse Hengelsportvereniging ‘De Leede’ en hij gaat (‘zeker weten!’) naar de reünie. 

Een van de organisatoren van die reünie is Peter Duijnhoven. Hij was 22 jaar geleden ook een van de oprichters van de jeugdafdeling. 

“In 2001 vroeg het bestuur aan Jacques Slats en mij of we een paar viswedstrijden voor de jeugd wilden organiseren. Maar Jacques en ik wilden meer en volgden een achtdelige cursus Jeugdbegeleiding. Kort daarna hebben we de jeugdafdeling van ‘De Leede’ opgericht.”
Peter kon in die tijd niet voorzien dat het zo’n succes werd. Mede dankzij de vele jeugdbegeleiders groeide het aantal leden in de afgelopen 22 jaar van 19 naar bijna 300 jongens en meisjes.

Leren vissen

Zelf heeft Peter het plezier en de techniek van het vissen vooral van zijn vader Arie geleerd. Maar dat geldt niet voor elk kind, weet hij. “Het idee van een jeugdafdeling was en is om jongeren uit Warmond en omgeving op een verantwoorde manier te leren vissen. Lekker samen in buitenlucht en met respect voor de natuur.” Met dat doel organiseert ook de huidige jeugdcommissie met een team van jeugdbegeleiders niet alleen viswedstrijden, maar ook cursussen en praktijkdagen voor beginnende en ervaren jeugdvissers.

Wilhelmus

Erwin van der Meij gaat ook naar de reünie op 10 juni. Hij is een volleerd visser en won verschillende wedstrijden. “Dat heb ik voor een groot deel te danken aan wat ik bij ‘De Leede’ heb geleerd.

Over de fascinerende onderwaterwereld, de verschillende vistechnieken en tactieken, maar ook hoe je de waterkant weer schoon achterlaat. Dat werd door de jeugdbegeleiders vaak benadrukt.” Mooie herinneringen heeft Erwin aan de activiteiten van ‘De Leede’. “Maar het allerleukste was natuurlijk het NK Junioren 2006 aan de Workumertrekvaart in Friesland. Toen ik na afloop op de hoogste trede van het erepodium stond en het Wilhelmus hoorde. Nederlands Kampioen!” 

96 centimeter

Hans Finger zat nog op de basisschool toen hij lid werd van de jeugdafdeling. “Ik ging altijd al in de Poel vissen of bij de Dekkerbrug met jongens uit de wijk, Thijs en Marco. Door hun ben ik ook lid geworden en bij de club heb ik echt goed leren vissen. Mooie herinneringen daaraan heeft Hans volop. “Het eerste jeugdviskamp in Vries (Drenthe) was gaaf. 

Daar gingen we ook kijken naar het Europees Kampioenschap Zoetwatervissen 2003. En de grootste zoetwatervis die ik ooit heb gevangen was een snoek van 96 centimeter, echt waar!”

Reünie op zaterdag 10 juni

Oud-jeugdleden en jeugdbegeleiders van 18 jaar en ouder zijn van harte welkom op de reünie. Aanmelden kan nog tot 31 mei op www.hsvdeleede.nl. Op die website staat ook het gevarieerde dagprogramma van de reünie.

| Tekst: DD

Oud-jeugdlid Robin Delsink in actie tijdens de jaarlijkse Kaagweekwedstrijd.

Uit de krant