Afbeelding
Foto: PR

Nieuwe ideeën blauwe zone en parkeernorm

Algemeen

De gemeente denkt na om bijvoorbeeld in Warmond de blauwe zone te verkleinen, want de huidige indeling schiet zijn doel voorbij. Dit blijkt uit een informatiesessie voor leden van de gemeenteraad voor mogelijk nieuw parkeerbeleid. Ook voor de andere kernen wordt aan aanpassing gedacht.

Door Nico Kuyt

De gemeente herijkt het huidige beleid en dan met name voor wat betreft de blauwe zone en de parkeernormering. Bij de parkeernormering voor nieuwe projecten wordt gedacht aan meer schakering, want het huidige systeem blijkt te star.

Parkeerfonds opheffen?

Bijvoorbeeld om de norm van het aantal verplicht aanwezige parkeerplekken te baseren op het echte autobezit. Dat betekent een verschillende norm voor grote woningen, appartementen en woningen in de sociale huur en de plaats van de ontwikkeling. Het parkeren op eigen terrein blijft bestaan. Maar bij een kleine uitbreiding van een winkel of een woonsplitsing, niet gelijk extra parkeerplekken eisen. Het parkeerfonds, daarover wordt gedacht om deze op te heffen. De bedoeling was om, als een parkeerplek niet mogelijk is, geld in het fonds te stoppen voor het scheppen van een plek elders, maar in de praktijk werkt dit niet altijd.

Warmond

Op dit moment is er in Warmond alleen in de Dorpsstraat een blauwe zone ingesteld, maar het idee is dit toch wat te verkleinen. Bij de supermarkt is het logisch deze te houden, ook zo bij de apotheek voor een snel bezoek, verderop misschien een laad- en losplek, maar de rest openstellen voor het parkeren voor bewoners en ondernemers, maar wel af en toe handhaven. In Voorhout zou de blauwe zone bij de Agneshove opgeheven kunnen worden. 

Hier en daar is de parkeerdruk in deze kern hoog, maar als de parkeerder ietsje verder gaat, zijn er plekken vrij. In Sassenheim is de druk niet zo hoog dat er iets moet gebeuren. Het oude beleid zou kunnen worden behouden. Wel zouden de ontheffingen voor bewoners ook kunnen gelden op de zaterdagen, wat nu niet het geval is.

Tijdens de informatiesessie hebben de raadsleden nog niet hun politieke standpunten verwoord. Een voorstel voor een nieuw beleid wordt verder uitgewerkt. Daarna volgt een behandeling in de raadscommissie.

Uit de krant