Afbeelding
Foto: Politie, ter illustratie

Aanpakken van ondermijning

Algemeen

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn actief in het tegengaan van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit (ondermijning).

Hiervoor werken zij nauw samen met politie, OM en andere partners. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. 

Campagne

Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen. De gemeenten sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak tegen ondermijning. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is een aantal keren per jaar een campagne naar buiten brengen, waarbij aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp en de hulp van inwoners en ondernemers bij het signaleren en melden. Niet alleen inwoners en ondernemers hebben hier een belangrijke rol in, maar ook de medewerkers van de werkorganisatie HLTsamen. 

De gemeenten willen signaleren, voorkomen én aanpakken. Dit gebeurt samen met partners. Dit zijn natuurlijk de politie en het OM, maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Samen zien we meer

Burgemeesters Arie van Erk van Hillegom, Lies Spruit van Lisse en Carla Breuer van Teylingen benadrukken samen met teamchef Ethel Nol van politie basisteam HLT dat de samenwerking met inwoners en ondernemers van groot belang is. “Samen zien we zoveel meer. Als u melding maakt van dingen die niet kloppen, houden we met elkaar onze gemeenten veilig. Ons doel is om een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft.” 

Wie dingen ziet die niet kloppen, kan dat uiteraard melden via de politie 0900 – 8844. Of via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 en meldmisdaadanoniem.nl.

Uit de krant